Koeman onthult wanneer Brobbey pas weer inzetbaar is voor Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
15 jun. 2024, 20:05
16 jun. 2024, 08:44
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© NOS - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Het Nederlands elftal kan zondag in de eerste groepswedstrijd tegen Polen op het EK in Duitsland definitief geen beroep doen op Brian Brobbey. Dat heeft bondscoach Ronald Koeman zaterdag laten weten op de persconferentie en enkele minuten eerder in gesprek met de NOS. “De blessure valt mee. Hij heeft er zelf al iets over gezegd. Hij heeft een lichte verrekking van de hamstring.”

“Dan ben je vijf tot zeven dagen niet inzetbaar”, vertelde Koeman, die ook geen gebruik zal maken van een andere spits. “Joshua Zirkzee zit wel op de bank, maar in principe zal ik hem niet brengen. Dat kan in de tweede groepswedstrijd tegen Frankrijk eventueel wel.” Dat geldt ook voor Brobbey. “We verwachten dat hij in de tweede wedstrijd wel beschikbaar is.”

Artikel gaat verder onder video

Brian Brobbey mist Polen - Nederland op EK

Zirkzee werd donderdag als 26e speler bij de selectie van Oranje gehaald. Door het geblesseerd afhaken van Teun Koopmeiners was er een plekje vrij voor de spits van Bologna. De keuze voor Zirkzee werd vermoedelijk ook gemaakt met het oog op de fitheid van Brobbey, die woensdag voortijdig de training moest staken vanwege stijve spieren in zijn hamstring. Brobbey, die door dezelfde klachten afgelopen seizoen ook een aantal duels van Ajax miste, werkte sindsdien individueel aan zijn herstel.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Polen uitgezonden?

Zirkzee speelde een maand geleden zijn laatste duel door een blessure aan de hamstrings en kampt sowieso met een trainingsachterstand. De voorhoede van Oranje zal tegen Polen vermoedelijk bestaan uit Cody Gakpo, Memphis Depay en Xavi Simons. De wedstrijd tussen Polen en Nederland begint zondag om 15.00 uur. De Portugees Artur Soares Dias is in het Volksparkstadion de scheidsrechter.