Koeman ziet kansen tegen Frankrijk: 'Ik heb Newcastle-PSG gezien'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
12 okt. 2023, 16:00
26 jan. 2024, 09:15
© ProShots

Ronald Koeman mist een karrenvracht aan spelers als vrijdagavond om 20.45 uur het Nederlands elftal op Frankrijk stuit in de Johan Cruijff ArenA, maar de bondscoach is al lang niet meer bezig met het rijtje afwezigen. Koeman kijkt met vertrouwen uit naar de EK-kwalificatiekraker in de Johan Cruijff ArenA en ziet meer kans dan voor de heenwedstrijd in Parijs in maart, die Oranje kansloos met 4-0 verloor.

"Ondanks alle afvallers zie ik een fitte groep. Dat was in Frankrijk wel anders”, vertelde Koeman donderdag tijdens de persconferentie. "Toen kregen we in de dagen voor de wedstrijd nog te maken met afvallers. Die onrust is er nu niet. Dat maakt het anders en makkelijker. Je hebt je plan klaar en dat bespreek je met de jongens. Als je de groep eenmaal bij elkaar hebt, zie ik alleen maar mogelijkheden. Ik zie alleen maar kansen voor een goed resultaat, in tegenstelling tot veel anderen.”

Het Nederlands elftal zal waarschijnlijk met drie in plaats van twee centrale verdedigers starten. Het wordt ook zaak om beter te beginnen: zeven maanden geleden leidde Frankrijk na acht minuten al met 0-2. "Het is belangrijk dat we herkennen wat Frankrijk wil", benadrukte Koeman. "Ze geven je graag de bal en geven je het gevoel dat je kan gaan voetballen. Maar als je dan de bal verliest, sta je achterin open. En dat moet je absoluut niet doen. Dan is Frankrijk op zijn best."

Koeman ziet dus mogelijkheden tegen de ploeg die vijf jaar geleden wereldkampioen werd en vorig jaar pas in de WK-finale moest buigen voor Argentinië. "Het hoogst haalbare is winnen. Ik zag Newcastle United onlangs tegen Paris Saint-Germain (4-1 zege Newcastle, red.) in de Champions League en toen deed Kylian Mbappé ook mee”, aldus de bondscoach. 

Frankrijk is met vijftien punten uit vijf duels perfect begonnen aan een jacht op een ticket op het EK, volgend jaar in Duitsland. Maar ook Nederland staat er goed voor, met negen punten uit vier duels. Griekenland heeft evenveel punten, maar ook een duel meer in de benen. Griekenland en Nederland treffen elkaar komende maandag in Athene.