Louis van Gaal wilde deze Eredivisie-spits meenemen naar het WK

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
25 feb. 2024, 14:55
25 feb. 2024, 14:55
© IMAGO

Louis van Gaal ruimde voor het WK 2022 in Qatar plek in voor liefst vier spitsen, maar had dolgraag Vangelis Pavlidis opgenomen in Oranje-selectie. De Grieks international trof de voormalig bondscoach vlak nadat hij afscheid had genomen bij de KNVB op het trainingscomplex van AZ, waar hij tal van complimenten in ontvangst mocht nemen. Ongeveer een jaar later doen de woorden van Van Gaal Pavlidis nog steeds goed.

Van Gaal bracht in het seizoen 2022/23 een bezoek aan AZ en ging daarbij direct op zoek naar Pavlidis. De bondscoach stak zijn bewondering voor de 25-jarige spits niet onder stoelen of banken. Pavlidis onthult in een interview met het Algemeen Dagblad wat Van Gaal tegen hem zei: “Als jij een Nederlander was, had ik jou meegenomen naar het WK in Qatar. Dat weet ik wel zeker! Jij bent een echte Louis van Gaal-spits!’’

Complimenten van Louis van Gaal voor Vangelis Pavlidis

Pavlidis onderging de lofzang verbaasd en nederig. “Maar van binnen glom ik van trots”, geeft de aanvalsleider van AZ te kennen. “Gelukkig kon Panta (Pantelis Hatzidiakos, red.) de rest voor mij vertalen, want het Nederlands van Van Gaal ging veel te snel. Ik heb daarna mijn familie verteld over de mooie woorden van Van Gaal. Het is toch niet niks als een grote trainer als hij dat over je zegt.”

Van Gaal kon Pavlidis, die met Griekenland naast een WK-ticket greep, niet meenemen en nam in plaats daarvan Vincent Janssen, Memphis Depay, Wout Weghorst en Luuk de Jong mee. Van die vier spitsen kwam Memphis tot scoren in de achtste finale tegen de Verenigde Staten (3-1 winst) en was Weghorst twee keer trefzeker in de kwartfinale tegen Argentinië (2-2 verlies na strafschoppen).

Lees ook: Mislopen WK onder Van Gaal deed ervaren international pijn: ‘Dit hoort niet’