Mislopen WK onder Van Gaal deed ervaren international pijn: ‘Dit hoort niet’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
18 feb. 2024, 11:54
© IMAGO

Donyell Malen voelde zich gekwetst toen bondscoach Louis van Gaal hem niet opnam in de selectie van het Nederlands elftal voor het WK in Qatar. De 25-jarige aanvaller van Borussia Dortmund kijkt uit naar een mogelijke deelname aan het EK in Duitsland komende zomer.

Malen maakte zijn debuut voor Oranje in 2019 en heeft sindsdien 28 interlands gespeeld, waarin hij vijf doelpunten heeft gemaakt. Hoewel hij in 2021 deel uitmaakte van de EK-selectie van Frank de Boer, werd hij eind 2022 niet geselecteerd door Van Gaal. Malen behoorde tot de dertien spelers die de laatste schifting niet overleefden, ondanks zijn regelmatige optredens tijdens de kwalificatiewedstrijden.

Lees ook: Koeman lijkt te gaan verrassen met keuze voor keeper

Van Gaal gaf op het WK de voorkeur aan aanvallers zoals Steven Bergwijn, Memphis Depay, Cody Gakpo, Noa Lang, Vincent Janssen, Luuk de Jong en Wout Weghorst. “Het was een grote teleurstelling”, zegt de aanvaller van Borussia Dortmund tegenover de NOS. “Ik dacht: dit hoort niet en dit wil ik niet.”

Onder Ronald Koeman keerde Malen terug in het Nederlands elftal. Hij heeft hoge verwachtingen voor het komende EK. "Elke voetballer droomt ervan om te spelen op een EK, en ik dus ook. We hebben een heel sterk team. Hoewel we misschien niet tot de top drie favorieten behoren, weet je op een eindtoernooi nooit wat er kan gebeuren."

Lees ook: FIFA maakt positie Nederland én grootste stijger bekend

Het Nederlands elftal werd bij de loting voor het EK van 2024 gekoppeld aan Frankrijk, Oostenrijk en een playoff-winnaar (Polen/Wales/Estland/Finland) in groep D.