Stekelenburg deed grote ontdekking voor Oranje bij Manchester City

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
09 jun. 2024, 11:15
09 jun. 2024, 15:16
Jeremie Frimpong, Etihad Stadium, Manchester City, Oranje, Nederlands elftal
© IMAGO - Het Etihad Stadium, het stadion van Manchester City

Jeremie Frimpong kwam op jonge leeftijd toevallig in beeld bij de KNVB. Maarten Stekelenburg zag de verdediger annex middenvelder als trainer van Oranje 019 aan het werk tijdens een werkbezoek bij Manchester City. Na een kennismaking met de huidig speler van Bayer Leverkusen en het Nederlands elftal tijdens werd hij snel uitgenodigd voor een toernooi.

Als coach van Oranje 019 ging Stekelenburg in 2018 langs bij de jeugd van Manchester City. De voormalig assistent-trainer van het Nederlands elftal kwam voor Javairô Dilrosun en Rodney Kongolo, maar werd tijdens de training door iemand van de Engelse club geattendeerd op het feit dat er nog iemand met een Nederlands paspoort rondliep: Frimpong. "We ontdekten het toen pas. Het was bij de KNVB niet bekend dat hij een optie was voor Nederland", vertelt Stekelenburg in gesprek met ESPN.

Artikel gaat verder onder video

Jeremie Frimpong kwam toevallig in beeld bij Oranje

Na een ontmoeting met Frimpong twijfelde Stekelenburg geen seconde en kreeg de rechtspoot een uitnodiging voor een vriendschappelijk vierlandentoernooi. "We hebben Frimpong toen uitgenodigd voor die drie wedstrijden. Hij is toen twee keer ingevallen en heeft één basisplaats gehad", weet de voormalig assistent-trainer van Oranje. De technische staf van de ploeg was gelijk onder de indruk van de veelzijdige speler. "Meestal hebben jongens een beetje plankenkoorts. Maar het ging bij hem heel goed. Hij zag het als een cadeautje dat hij erbij was."

Lees ook: Depay krijgt bijval van Elia na kritiek: ‘Kijk naar Robben…’

Frimpong speelde donderdag zijn derde interland voor Oranje. Tegen Canada (4-0 winst) startte hij als rechtsbuiten. Met één doelpunt en één assist behoorde hij tot de uitblinkers. Stekelenburg is niet verbaasd over de ontwikkeling van zijn ‘ontdekking’ "Als spelers bij Nederlands jeugdselecties komen, dan betekent dat ze over heel veel talent beschikken.

Lees ook: Van Gaal is eerlijk over kansen Oranje op EK en wijst beste Nederlander aan

Stekelenburg weet dat veel talent hebben, geen garantie op een mooie carrière is. Er zijn veel voorbeelden van spelers die in Oranje O19 speelden en daarna uit beeld raakten. "Het gaat ook de andere kant op: spelers die de ontwikkeling met forse stappen doorzetten. En Frimpong is zo’n speler. Hij heeft veel gespeeld op jonge leeftijd en nu heeft hij zich ontwikkeld tot een vaste waarde op internationaal niveau. En dat is heel knap van hem."