Stofzuiger met unieke cijfers in Europa hoopt op ‘ja’ van Koeman

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
14 jan. 2024, 10:49
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Mats Wieffer hoopt deel uit te maken van de selectie van het Nederlands elftal op het EK in Duitsland. De middenvelder van Feyenoord maakte weliswaar minder dan een jaar geleden zijn debuut in Oranje, maar slechts zeven voetballers maakten in 2023 meer minuten onder bondscoach Ronald Koeman. De kans is dan ook groot dat Wieffer daadwerkelijk tot het selecte gezelschap voor het toernooi in Duitsland gaat behoren.

“Dat EK in Duitsland is wel echt een doelstelling. Ik ben geen speler die roept dat ik ergens hoor, dat ik zo’n geweldige speler ben. Dat zit niet in mij”, benadrukt Wieffer in gesprek met het Algemeen Dagblad. “Maar ik wil naar dat EK. Ik heb er de laatste interlands steeds bij gezeten, dus er is een realistische kans.” Wieffer speelde in totaal zeven interlands in 2023 en stond 435 minuten binnen de lijnen, een moyenne van 62 minuten per wedstrijd.

Haalt Wieffer de Oranje-selectie voor het EK?

Van de top zeven competities van Europa is Wieffer de enige speler dit seizoen met meer dan twintig intercepties, twintig tackles, twintig gewonnen kopduels, twintig balcontacten in vijandelijke zestien en twintig intercepties bij balbezit voor de tegenstander, zo zocht ESPN uit. “Ik heb dat ook voorbij zien komen. Ik snapte het eerlijk gezegd eerst niet helemaal, maar het was vast goed, haha. Ik had veel balveroveringen, dat is duidelijk. Die heb ik altijd wel, maar dat ik daar internationaal zo hoog mee zou scoren, wist ik ook niet.”

“Ik probeer de passlijnen te lezen”, vervolgt Wieffer. “En ik heb lange benen, haha. Maar serieus, ik kan er soms nog net tussenkomen om de bal te onderscheppen. Ik zie ze soms denken: daar komt hij nooit meer bij. Maar dan kan ik mijn been toch nog even uitschuiven. Het lezen van die lijnen is wel het belangrijkste. Als je dat goed doet, hoef je niet eens zo vaak in duels te komen.”

Lees ook: ESPN voorziet verrassende basisspeler bij Oranje op EK

Wieffer voelt zich inmiddels helemaal thuis in de selectie van het Nederlands elftal. “Toen ik er voor het eerst bij kwam, kende ik heel weinig jongens. Buiten de spelers van Feyenoord eigenlijk alleen Wout Weghorst een beetje. Dan kom je binnen en zie je twee spelers in de lobby bij elkaar zitten en dan denk je in die fase nog: Moet ik er nou wel of niet bij gaan zitten? Maar nu is dat al heel anders. Als je eenmaal hebt gespeeld, voelt het snel veel vertrouwd. Ik heb het naar mijn zin bij Oranje.”