Mbappé doet Nederland ondanks goal van debutant Hartman opnieuw de das om

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
13 okt. 2023, 22:52
26 jan. 2024, 09:15
© IMAGO

Het Nederlands elftal is vrijdag in de Johan Cruijff ArenA met 1-2 onderuit gegaan tegen Frankrijk in de EK-kwalificatiereeks. De vice-wereldkampioen heeft zich daarmee geplaatst voor het eindtoernooi van volgend jaar zomer in Duitsland. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman houdt plaatsing in eigen hand.

Nederland creëerde de nodige kansen tegen Frankrijk, maar kreeg tegelijkertijd ook een lesje in effectiviteit. Kylian Mbappé schoot de ploeg van bondscoach Didier Deschamps al na zeven minuten op voorsprong en tekende vlak na rust ook voor de 0-2.

De ploeg van Koeman kreeg tussendoor een goede mogelijkheid via Joey Veerman, maar de PSV'er schoot wild over. In de tweede helft leek Donyell Malen voor de aansluitingstreffer te zorgen. De 1-2 ging uiteindelijk niet door, omdat Nathan Aké nipt buitenspel stond.

Enkele minuten voor het eindsignaal brachte de debuterende Quilindschy Hartman alsnog de spanning terug in de wedstrijd. De linksback ging een fraaie combinatie aan met Steven Bergwijn en vond de korte hoek: 1-2. Nederland zette daarna nog aan, maar een gelijkspel zat er niet meer in.

Frankrijk, dat in Parijs al met 4-0 te sterk was voor Oranje, heeft zich door dit resultaat al na zes van de acht kwalificatieduels geplaatst voor het EK in Duitsland. Nederland moet daarvoor nog flink aan de bak, want door de 0-2 zege van Griekenland in Ierland staat de volgende tegenstander van Oranje nu tweede in de groep. Het Nederlands elftal treft de Grieken maandag in Athene.