Memphis Depay reageert op commotie: 'Ik ken Promes niet op die manier'

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
19 mrt. 2024, 13:11
19 mrt. 2024, 13:26
© IMAGO

Memphis Depay oogstte veel kritiek nadat hij openlijk zijn steun uitsprak aan de veroordeelde Quincy Promes, die momenteel vastzit in Dubai en mogelijk uitgeleverd wordt aan Nederland. Hij werd namelijk hier veroordeeld tot een jarenlange gevangenis vanwege drugshandel en het neersteken van zijn neef. De aanvaller van Atlético Madrid heeft dinsdagmiddag gereageerd op de commotie rond zijn persoon, nadat hij eerder ook was aangesproken door Nigel de Jong en bondscoach Ronald Koeman.

"Ik zal mijn vrienden en familie nooit laten vallen. Dat wil niet zeggen dat ik het eens ben met alles wat ze doen, maar ik laat ze niet vallen", vertelt Memphis tijdens de mediadag van Oranje. "Wij voetballers maken veel content, ik zeker, ik plaats van alles op mijn socials. Over voetbal, maar ook over de dingen die ik meemaak. Mijn posts over Quincy waren niet bedoeld om te provoceren, we waren gewoon op vakantie in Dubai, samen met allerlei andere vrienden."

Lees ook: Driessen: ‘Met hem in de aanval was Nederland wereldkampioen geworden’

Memphis legt uit dat hij uit 'een ander milieu' komt en niet iedereen zich hiervan bewust is. "Het is geen gemakkelijk milieu. Mijn broer heeft ook tien jaar vastgezeten", vertelt de Oranje-international. "Dat kun je in mijn boek lezen, maar daar heb ik haast nooit een vraag over gehad. Over Quincy wel. Benjamin Mendy en Dani Alves zaten ook verwikkeld in een strafzaak, maar dat wil niet zeggen dat ik niet met ze omga. Zoals jullie Quincy schetsen, ken ik hem niet. Dat wil niet zeggen dat ik dingen goed praat, of alles zomaar steun wat mijn vrienden doen. Maar ik laat ze niet vallen. Zo ben ik gewoon niet."

Reactie Ronald Koeman op Memphis Depay

In de persconferentie in aanloop naar de oefeninterlands van het Nederlands elftal tegen Schotland (22 maart) en Duitsland (26 maart) werd Koeman gevraagd naar zijn mening over de steunbetuiging van Memphis aan het adres van Promes. "Ik zou het zelf niet doen", gaf de bondscoach aan. "Ik heb er nog niet met Memphis over gesproken, Nigel wel. Of ik dat nog ga doen? Ik vind wel dat je het voor jezelf makkelijker kunt maken, door zulke dingen niet te doen. Dat roept altijd weer aversie en kritiek op. Ik vind dat je dat zoveel mogelijk moet weghouden, als dat kan."