Als invaller kan Depay het verschil maken: 'Getoond bij Atlético Madrid'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
23 jun. 2024, 12:12
23 jun. 2024, 17:03
Memphis Depay, Nederlands elftal, Oranje
© IMAGO/Mee Met Oranje - Memphis Depay, aanvaller van Oranje

Mike Verweij verwacht dat Ronald Koeman tegen Oostenrijk gewoon met Memphis Depay in de spits begint. Hoewel Brian Brobbey terug is van een blessure en Depay veel kritiek kreeg na de EK-wedstrijd tegen Frankrijk (1-1), denkt de journalist dat de bondscoach de aanvaller van Oranje zo 'over zijn dode punt' heen hoopt te helpen.

Pim Sedee van bij De Telegraaf vroeg zich in de podcast Kick-Off Oranje echter af of Depay überhaupt nog wel over zijn ‘dode punt’ heen komt. “Tegen Oostenrijk zou dan nog een lekker potje kunnen zijn, maar als je daarna weer een topland loot, krijg je hetzelfde idee”, zei hij in de podcast. In de achtste finale kan Nederland tegenover verschillende toplanden komen. Afhankelijk van op welke plek Oranje eindigt, kan de ploeg van Koeman onder meer Portugal en België treffen.

Artikel gaat verder onder video

Speelt Memphis Depay tegen Oostenrijk?

Volgens Valentijn Driessen heeft Verweij onderzoek gedaan naar Depay. “Hij heeft geconstateerd dat hij als invaller ook heel goed het verschil kan maken, onder andere bij Atlético Madrid”, aldus de sportjournalist. “Je kan hem ook later brengen, bijvoorbeeld het laatste halfuur. Dan doet hij ook extra wedstrijdritme op, is hij nog een beetje in de weer en misschien dat hij het dan wél oppakt. Maar hij moet gewoon doen wat iedere spits moet doen: veel in de spits blijven.” Daar moet hij balvast zijn, geen balverlies lijden op het middenveld, snel kaatsen en diepgaan. “Dan hoor je niemand over Depay”, aldus Driessen.

Lees ook: Driessen pleit voor drie veranderingen bij Oranje tegen Oostenrijk

Volgens Driessen speelt Depay tijdens het EK vooral voor zichzelf, terwijl hij in de oefenwedstrijd tegen IJsland (4-0 winst) veel meer voor het team speelde. “Als Depay eenmaal in de zestien kwam, dat zag je ook tegen Frankrijk twee drie keer, dan is die levensgevaarlijk en weet niemand wat die gaat doen. Daar is die alleen veel te weinig.”

Volgens de journalisten van de krant komt het matige spel van de aanvaller in Duitsland door zijn gebrekkige voorbereiding. Mede door blessureleed speelde Depay slechts 23 wedstrijden in LaLiga en bleef hij maar één keer negentig minuten in het veld. Verweij. “Dat is heel weinig bagage om zo’n toernooi te spelen.”

Moet Memphis Depay starten tegen Oostenrijk?

8.8%

13.9%

77.2%

1901 stemmen