Nick Olij speelde enkele seizoen geleden in de KKD en nu lonkt EK

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
24 mei 2024, 11:55
24 mei 2024, 11:56
© IMAGO

Nick Olij werd donderdagavond met Sparta Rotterdam uitgeschakeld in de play-offs om Europees voetbal (3-1 verlies tegen FC Utrecht). De doelman, één van de opvallendste namen van Ronald Koeman in de voorselectie van het EK, kan zijn focus nu verleggen op het 'pre-camp' van Oranje, dat maandag van start gaat in Zeist. Daar hoopt hij een definitieve selectie voor het Nederlands elftal af te dwingen

Olij is één van de vier doelmannen die Koeman in zijn voorlopige selectie heeft opgenomen. Dat heeft hij mede te danken aan zijn blakende vorm van de afgelopen tijd. De keeper noteerde dit seizoen acht clean sheets in de Eredivisie en hield zijn ploeg geregeld op de been met goede reddingen. "Ik ben supertrots. Dit is een mooie erkenning en beloning voor datgene dat je al twee jaar laat zien”, vertelt hij in een interview met NOS.

Moet Nick Olij mee naar het EK met Oranje?

Enkele seizoenen geleden keepte Olij nog de Keuken Kampioen Divisie bij Jong AZ, TOP Oss en NAC Breda. Via die laatste club kwam hij in 2022 terecht bij Sparta Rotterdam. Nu is hij voor de vierde keer geselecteerd voor de voorselectie van Oranje. Eén keer haalde hij de definitieve selectie. In oktober 2023 was hij de eerste Spartaan sinds 1996 die opgeroepen werd voor Oranje. Hij zat toen in de selectie voor EK-kwalificatiewedstrijden tegen Frankrijk (1-2 verlies) en Griekenland (0-1 winst).

Lees ook: Uitblinkende Oranjespeler volgens Van Gelder niet zeker van EK-basisplek

Nu lonkt een trip naar Duitsland. Er moet echter nog één keeper afvallen, want Koeman mag drie doelmannen mee naar het EK nemen. "Ik zit niet in de positie om ervan uit te gaan dat je zomaar even bij de selectie zit. Ik heb al vanaf het begin aangegeven dat het niet normaal moet zijn dat je vanuit een club als Sparta bij Oranje zit.” Vanaf maandag mag Olij zich drie dagen tonen aan Koeman. "Ik moet laten zien wat ik kan. En als ik dan afval, dan is dat niet anders."