Van Gangelen geniet van Oranje: ‘Hij kan onze Van Basten van 1988 worden’

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
12 jun. 2024, 06:46
12 jun. 2024, 14:05
Jan Joost van Gangelen is lovend over de kwaliteiten van het Nederlands elftal
© IMAGO/Talpa - Jan Joost van Gangelen is lovend over de kwaliteiten van het Nederlands elftal

Jan Joost van Gangelen heeft ondanks alle blessureperikelen veel vertrouwen in de kansen van het Nederlands elftal op het EK in Duitsland. De presentator van ESPN is zeer te spreken over wat de selectie van bondscoach Ronald Koeman maandagavond liet zien in de vriendschappelijke interland tegen IJsland (4-0 winst).

“Ik zag Joey Veerman spelen en ik was eigenlijk meteen Frenkie de Jong vergeten”, vertelde Van Gangelen dinsdagavond in De Oranjezomer. “Het is zo’n stoïcijnse, leuke, nuchtere Volendammer.” Maandagavond werd duidelijk dat De Jong door een enkelblessure niet zal meedoen aan het EK. Een dag later bleek dat ook Teun Koopmeiners een streep door het toernooi moet zetten dankzij een liesblessure die hij in de warming-up opliep.

Artikel gaat verder onder video

Lees meer: Maatsen was tweede keus Koeman: Oranje met 25 man naar EK

Van Gangelen denkt dat Oranje ook zonder dat tweetal nog genoeg kwaliteit heeft om hoge ogen te gooien op het EK. “Je moet het positief bekijken. Als we met zijn allen gaan zitten janken dat Frenkie niet meedoet, dat heeft niet zo veel zin. Ik zag Veerman, ik zag Memphis Depay… Ik werd eigenlijk juist heel erg blij. Er is een waslijst aan blessures en het zou allemaal drama worden, maar ik heb eigenlijk best een goed gevoel.”

Lees meer: Buitenland staat na maandagavond stil bij 'de Poldermannen van Oranje'

Van Gangelen is ook erg te spreken over Depay, die tegen Canada en IJsland een zeer gretige indruk maakte. “Die is echt gewoon een nieuwe versie van zichzelf”, vervolgde de commentator. “Ook in de interviews. Ik zag hem met die kindjes het veld op lopen, goede haarband, helemaal klaar is hij. Het is toch heerlijk. Hij is fit en gaat niet voor eigen succes. Hij kan een beetje onze Marco van Basten worden van 1988.”

Lees meer: Van der Vaart ergert zich tijdens interview Simons: 'Ik word er moe van'

“Die druk vindt hij lekker. Hij vindt het mooi, neemt het op zijn schouders, grote leeuw op zijn rug, het boeit hem allemaal niets”, aldus Van Gangelen. Oranje begint het EK zondag met een wedstrijd tegen Polen in Hamburg. Daarna neemt Oranje het nog op tegen Frankrijk (21 juni) en Oostenrijk (25 juni).