Oranje heeft reanimatie nodig volgens ochtendkranten: ‘Wanvertoning. Blamage. Afgang’

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
26 jun. 2024, 11:19
26 jun. 2024, 15:23
Virgil van Dijk, Nederlands elftal, Oranje, Nederland - Engeland
© IMAGO - Virgil van Dijk, verdediger en aanvoerder van het Nederlands elftal

Binnenlandse media oordelen hard over het Nederlands elftal. Oranje verloor dinsdagavond het EK-duel met Oostenrijk (2-3). De kranten zagen dat Nederland vooral in de eerste helft door het ijs zakte. Men spreekt zelfs van een ‘wanvertoning’.

Volgens De Telegraaf reisde Oranje vol zelfvertrouwen af naar Berlijn. Tegen Oostenrijk was de ploeg van bondscoach Ronald Koeman het spoor echter volledig bijster. "Het was in de eerste helft in het Olympiastadion verbijsterend om te zien dat Oranje de druk er geen moment op kreeg bij de Oostenrijkers", schrijft de krant.

Artikel gaat verder onder video

Oranje wordt hard aangepakt door de binnenlandse media

Bij de Volkskrant zag men dat Oranje een ‘wanstaltige uitvoering vertolkte van iets dat voor voetbal moest doorgaan’. "Er was gebrek aan alles dat Nederland tot een groot voetballand maakte. Een eigen doelpunt, eigenlijk twee, mislukte passes, stuitend onvermogen, defensief knoeiwerk, gebrek aan basistechniek, aan initiatief ook, aan creativiteit, aan loopvermogen. Aan de wil om snel naar voren te spelen. Twee treffers incasseren, vlak na twee gelijkmakers. Een totaal overlopen, overrompeld middenveld."

Lees ook: FC Volendam heeft boodschap voor Veerman na wissel tegen Oostenrijk

Volgens het Algemeen Dagblad is er dan ook snel verandering nodig bij het Nederlands elftal. De krant zag een ‘ontluisterend’ Oranje en is zeer kritisch op Nederland. "Wanvertoning. Blamage. Afgang. Demasqué: Oranje heeft een reanimatie nodig én kilo's geluk", kopt de krant. "Het spel oogde traag, chaotisch en gedateerd. Werkelijk alles ging mis tegen de Gegenpressing-jongens van Oostenrijk, die het tempo vanaf de eerste minuut opvoerden en die Oranje compleet ondersteboven speelden."

Lees ook: Depay is na verlies tegen Oostenrijk tevreden over eigen prestatie

Het Parool noemt de EK-wedstrijd ‘pijnlijk’. “Vooral de manier waarop biedt weinig vertrouwen richting de knock-outfase. Voor rust speelde Oranje ronduit dramatisch, na rust was het vooral defensief kwetsbaar.” Het NRC Handelsblad zag een ‘fragiel’ Oranje. “In bijna honderd minuten voetbal maakt Nederland een uiterst wankele en breekbare indruk”, constateert de krant. In het buitenland zag men ook dat Oranje erg slecht speelde. Zo concludeerde de BBC dat juist Oostenrijk het geliefde aanvalsspel van Oranje speelde.

Wat is het eindstation van Oranje op het EK in Duitsland?

54.3%

16.1%

8.1%

4.6%

16.9%

5093 stemmen