FC Volendam heeft boodschap voor Veerman na wissel tegen Oostenrijk

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
26 jun. 2024, 10:31
26 jun. 2024, 14:00
Joey Veerman na zijn wissel bij Nederland - Oostenrijk
© IMAGO/Mee Met Oranje - Joey Veerman na zijn wissel bij Nederland - Oostenrijk

FC Volendam heeft Joey Veerman woensdagmorgen een hart onder de riem gestoken. De middenvelder was dinsdagavond de grote schlemiel in de EK-wedstrijd tussen Nederland en Oostenrijk (2-3 verlies). Veerman grossierde in balverlies en werd vervolgens tien minuten voor de pauze al gewisseld door bondscoach Ronald Koeman. De Oranje-international baalde zichtbaar en de kritiek van voetbalminnend Nederland was niet mals.

Veermans oude club FC Volendam steekt hem nu een hart onder de riem. “In goede en in mindere tijden altijd achter onze Joey”, schrijft de Keuken Kampioen Divisie-club op social media met een oranje hartje. Veerman, 25 jaar, voegde zich in 2005 bij de jeugdopleiding van de Noord-Hollandse club en kwam tot 81 officiële duels in de hoofdmacht, alvorens hij in augustus 2019 een transfer naar SC Heerenveen maakte.

Artikel gaat verder onder video

Valentijn Driessen denkt dat Veerman voorlopig niet meer voor Oranje in aanmerking zal komen zolang Koeman de scepter zwaait. “Veerman spande de kroon en deed werkelijk niets goed:”, zo vertelde de chef voetbal van De Telegraaf woensdag in zijn column. “De spelbepaler van PSV mocht blij zijn dat Koeman hem nog tot de 34e minuut liet aanmodderen. Het shirt van Oranje weegt als een loden last voor Veerman, voor wie het niveau en het podium van een EK te hoog zijn gegrepen.”

“Omdat hij platgezegd met de ’kloten’ van Koeman speelde, zal zijn interlandcarrière onder deze bondscoach ten einde zijn. Als Koeman dit EK overleeft, dan mag Veerman het WK in Canada, Mexico en Amerika op televisie aan de Dijk in Volendam bekijken.” René van der Gijp en Johan Derksen verwachten niet dat Veerman mentaal op tijd zal herstellen na de knauw die hij dinsdag kreeg in de wedstrijd tegen Oostenrijk. “Die jongen is mentaal helemaal de kluts kwijt”, zei Derksen dinsdagavond in Vandaag Inside Oranje. Van der Gijp vulde aan: “Ja, hij is klaar. Je kunt hem nu beter naar huis sturen.”

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Oranjespeler reageert woedend na wissel Veerman: 'Hij was echt boos'

Lees ook: Theo Janssen legt uit waarom Joey Veerman faalt in het Nederlands elftal

“Veerman excelleert als hij in Nederland tegen RKC Waalwijk speelt. Internationaal komt hij veel meer onder druk te staan. Kan hij dat niet aan?”, vroeg Derksen zich openlijk af. Van der Gijp: “Je weet altijd, en dat heb ik zelf ook zo ervaren: bij het Nederlands elftal spelen is altijd anders. Bij je club heb je vastigheden, je hebt je eigen plekje. Het is toch anders. Je komt in een andere hiërarchie, je staat lager in de pikorde.”

“Ik vond dat er iets moest gebeuren. Hij geeft ballen weg, dat is onverklaarbaar. De passing is juist zijn kwaliteit”, verklaarde Koeman na afloop de beslissing om Veerman voortijdig te wisselen.

Wat is het eindstation van Oranje op het EK in Duitsland?

54.3%

16.1%

8.1%

4.6%

16.9%

5093 stemmen

Lees meer over:

EK 2024 Oranje Joey Veerman