Oranje is fors benadeeld: 'Het was een honderd procent penalty'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
26 jun. 2024, 14:29
26 jun. 2024, 23:00
Xavi Simons, Memphis Depay, Nederland - Oostenrijk, Oranje, Nederlands elftal
© IMAGO - Xavi Simons en Memphis Depay discussiëren met scheidsrechter Ivan Kružliak

Volgens voormalig scheidsrechter Mario van der Ende had Oranje in het verloren EK-duel met Oostenrijk (2-3) vlak voor tijd een strafschop moeten krijgen. In de 86ste minuut werd Wout Weghorst in het strafschopgebied vastgehouden door Leopold Querfeld. Scheidsrechter Ivan Kružliak wuifde het echter weg.

Van der Ende denkt dat de VAR het voorval heeft bekeken nadat Kružliak het negeerde. Hij kan zich echter niet voorstellen dat de videoscheidsrechter er geen overtreding in zag. "Ze zullen ongetwijfeld gekeken hebben, maar nu zullen ze weer zeggen dat het te licht is voor een strafschop. Ze moeten zich eens secuur aan de regels houden en dan moeten ze Nederland een penalty geven", vertelde hij na de wedstrijd in gesprek met Sportnieuws.nl.

Artikel gaat verder onder video

Had Nederland een strafschop moeten krijgen tegen Oostenrijk?

Van der Ende: "Helaas wordt er altijd gewerkt met koppeltjes en die gaan elkaar dan steunen. Ze durven elkaar niet op hun donder te geven. Het verbaast mij echt dat de scheidsrechter zelf niet heeft gekeken of het een penalty is. Het is om gek van te worden."

Lees ook: Perez ziet 'bijzonder veel mazzel' bij Oranje: 'Koeman heeft een gouden pik'

Bij de 2-2 van Memphis Depay moest de VAR ook lang kijken voordat Kružliak naar het scherm werd geroepen. De treffer werd door de scheidsrechter eerst afgekeurd wegens hands, maar op de beelden was duidelijk zichtbaar dat de aanvaller van Oranje de bal niet met zijn hand raakte. Nadat de arbiter zelf de beelden bekeek, keurde hij de treffer gelijk goed. Van der Ende vond het allemaal onnodig lang duren en was kritisch op Kružliak. "Zijn ogen bedriegen hem gewoon en dat mag op dit niveau niet."

Lees ook: Oranje haalt fors uit in oefenwedstrijd tegen Duitse club

Op eerdere momenten maakte de VAR en de scheidsrechters op het EK volgens Van der Ende ook al fouten. "Op de cruciale momenten maken ze heel veel fouten en dat heeft te maken met kwaliteit. De VAR laat ze ook regelmatig in de steek, zoals met Danny Makkelie bij Duitsland tegen Hongarije, waar hij een penalty over het hoofd zag."