Kraay jr. ziet Nederland EK winnen met deze zes spelers

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
14 mrt. 2024, 14:32
14 mrt. 2024, 14:33
© IMAGO

Hans Kraay jr. ziet de kansen van het Nederlands elftal op het EK, dat komende zomer in Duitsland plaatsvindt, rooskleurig in. De verslaggever is zeer te spreken over de aanvallende opties van bondscoach Ronald Koeman en stelt met een knipoog dat met een dergelijke voorhoede Oranje de Europese titel in de wacht moet slepen. Volgens Kraay is de concurrentie voorin zelfs zo groot dat Koeman moet overwegen om Donyell Malen thuis te laten.

Koeman maakt vrijdag 15 maart de selectie van Oranje bekend voor de oefeninterlands tegen Schotland (22 maart) en Duitsland (26 maart). In de voorhoede ruimde de bondscoach plek in voor Brian Brobbey (Ajax), Memphis Depay (Barcelona), Cody Gakpo (Liverpool), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Xavi Simons (RB Leipzig), Wout Weghorst (TSG Hoffenheim) en Joshua Zirkzee (Bologna). In aanloop daarnaartoe voorziet Kraay Koeman in een video-item van ESPN van advies voor de EK-selectie van komende zomer.

Cody Gakpo op de bank en Donyell Malen niet mee

In zijn voorhoede ruimt Kraay een plekje in voor Xavi Simons. “Hij moet alleen die ballast van zijn rug laten vallen, want hij kan kan zó goed voetballen als hij zijn hoofd helemaal ontspannen heeft”, plaatst de oud-trainer wel als kanttekening. Brobbey wordt door Kraay aangemerkt als ‘spits nummer één’ en Memphis maakt de driemansvoorhoede van de analist compleet.

Doordat Brobbey in de punt met Simons en Memphis daarachter de voorhoede van Kraay vormen, wordt Gakpo het kind van de rekening. Het passeren van de aanvaller van Liverpool valt de oud-voetballer zwaar, maar is volgens hem het gevolg van de overvloed aan kwaliteit voorin bij Oranje. “Als je dit allemaal ziet, dan is het niet zo dat wij een krokettenploeg opstellen”, stelt Kraay, doelend op de basisopstelling met Memphis, Simons en Brobbey in de aanval.

Lees ook: Potentiële Oranje-international moet debuut bij Nederlands elftal uitstellen

Naast Gakpo zou Kraay ook Zirkzee en Weghorst meenemen komende zomer, waarna Malen ter sprake komt. “Hij heeft een goed seizoen. Hij speelt rechtsbuiten of in de spits, maar is geen fladderende ’10. Als je hem tekeer zag gaan tegen PSV dan heeft hij wel een heel groot wapen: snelheid! Met de bal aan z’n voet gaat hij recht op je af en langs je heen. En daar hebben we er niet veel van”, vertelt Kraay, die met pijn in zijn hart besluit om Malen buiten zijn selectie te houden. Het stemt de analist ook hoopvol. “Als je dit kan thuislaten… Als we nu geen Europees kampioen worden, dan weet ik het ook niet meer”, besluit Kraay.