Oranje kent drie dissonanten tegen Schotland

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
23 mrt. 2024, 11:00
23 mrt. 2024, 11:01
© IMAGO

Mark Flekken was de man van de wedstrijd in de oefeninterland van Nederland tegen Schotland (4-0), zo vindt Rafael van der Vaart. De keeper verrichtte meerdere knappe reddingen en hield de nul. De uitslag geeft een vertekend beeld van de wedstrijd, stelt Van der Vaart. “Als je de uitslag ziet, denk je dat het een makkie was.”

“Het tegendeel is waar. In de slotfase hebben we wel een paar heel mooie dingen gezien. Er waren een paar heel goede momenten en je wint met 4-0. Schotland heeft wel echt veel kansen gehad. ”Flekken had een mooie redding in huis op een kopbal van Ryan Christie en keerde ook latere pogingen van Billy Gilmour en John McGinn. “De grote uitblinker was gewoon de keeper, dat zegt natuurlijk ook veel”, vindt Van der Vaart.

Nederland verslaat Schotland met 4-0

Pierre van Hooijdonk zag de aanvallers met name in de eerste helft veel risico nemen. “En daar ging het eigenlijk altijd verkeerd. Dan kom je nooit aan aanvallen toe. Ik heb de eerste helft qua structuur in aanvallen eigenlijk helemaal niks gezien, ook niet wat de bedoeling was met Frimpong hoog en daar gevaarlijk worden.” Voor de rust kwam Oranje weinig in het strafschopgebied van Schotland. “Zeker, en dan speel je tegen Schotland. En dit is een veel beter Schotland dan de afgelopen jaren, maar die krijgen gewoon echt vier open kansen. Dat kost je de kop, in juni.”

Journalist Mike Verweij van De Telegraaf heeft allesbehalve genoten van Oranje. “Het Frenkie de Jong-loze Nederland, dat in balbezit in een 3-4-3-formatie en met een uit Mats Wieffer, Reijnders, Wijnaldum en Xavi Simons bestaande box op het middenveld opereerde, grossierde in de eerste helft in balverlies en wist de Schotten geen moment met de rug tegen de muur te zetten.”

Lees ook: Koeman uit live op televisie forse kritiek op Oranje-speler

Wieffer, die na zestig minuten werd gewisseld, moet het ook ontgelden. “Xavi Simons, Mats Wieffer en Jeremie Frimpong blinken wekelijks uit bij hun clubs, maar bij Oranje waren het de dissonanten in de eerste helft. Wieffer bood zelfs de grootste mogelijkheid van de wedstrijd aan Lawrence Shankland.”

Volgens Verweij haalde Oranje ‘geen enkel moment een acceptabel niveau’. “Dinsdag in de oefenwedstrijd in en tegen Duitsland moet een hoger niveau worden aangetikt om tot de outsiders of laat staan de favorieten voor het EK te worden gerekend. Hoe hoog Nathan Aké de lat deze week ook probeerde te leggen.”

Sjoerd Mossou vond de 4-0 eindstand een vertekende uitslag. “Oranje won zwaar geflatteerd met 4-0 dankzij een flitsende slotfase, maar houvast of vrolijke nieuwe inzichten bood de wedstrijd nauwelijks. (…) Als Koeman met deze speelwijze verder wil bouwen richting het EK, zal er een enorme verbeterslag gemaakt moeten worden, zowel in balbezit als in de omschakelmomenten.”

Lees ook: Koeman uit live op televisie forse kritiek op Oranje-speler

“Memphis Depay haalde als één van de weinige Oranje-aanvallers een behoorlijk niveau aan de bal, terwijl Georginio Wijnaldum na 72 minuten de 2-0 binnenkopte. Toch was de wisselwerking tussen de twee dertigers niet al te verheffend, vooral omdat de middenvelder van Al Ettifaq tamelijk onzichtbaar speelde. Wijnaldum voegt onmiskenbaar diepgang toe aan het middenveld van Oranje, maar sinds zijn vertrek bij Liverpool in 2021 haalde hij nooit meer zijn topniveau”, somt de journalist van het Algemeen Dagblad op.

Mossou ziet in Frimpong geen bedreiging voor Denzel Dumfries. “Aan de bal was zijn spel enorm onrustig, maar vooral verdedigend bleek de Ghanese Nederlander kwetsbaar. Al vroeg in de wedstrijd verslikte Frimpong zich in Andy Robertson en na zeventien minuten werd hij binnendoor afgetroefd bij een kopbal Ryan Christie.”