Oranje-spelers praten niet meer met VI:'Keer op keer grens over'

Max Max
20 jun. 2020, 13:14
20 jun. 2020, 13:16
© IMAGO

De spelers van Oranje, de Oranjeleeuwinnen en Jong Oranje zijn klaar met het tv-programma Veronica Inside. Meerdere spelers van de vertegenwoordigende elftallen laten via social media weten dat ze geen interviews meer geven aan het programma van onder meer Johan Derksen, René vd Gijp en Wilfred Genee.

Johan Derksen maakte deze week in de uitzending een vergelijking tussende rapper Akwasi en Zwarte Piet.Het was voor de spelers van Oranje de druppel die de emmer deed overlopen, na herhaaldelijke racistische en kwetsende opmerkingen tegen onder andere homo's, zwarte mensen en transgenders.

In een statement stuurden de internationals onderstaande boodschap de wereld in:

Van Dongen voegde er nog een persoonlijke twist aan toe:

Derksen is zich van geen kwaad bewust: "Weet je, ik zit daar om mijn mening te verkondigen en dat zal ik blijven doen tot de laatste snik. Dit is weer een storm in een glas water die wel overwaait. Morgen is er weer een andere rel. Dat gaat vaker zo. Dan beginnen mensen drie dagen na ons programma te gillen. En denken commerciële jongens van bedrijven:wij kunnen niet achterblijven. Maar ach, ik ga daar niet over. Ik vond het trouwens nog niet eens zo’n heel slechte grap.”

Update

Bondscoach Ronald Koeman schaart zich achter zijn spelers: "Virgil van Dijk, onze aanvoerder, heeft me gebeld en gezegd dat het voor de spelers niet langer meer zo kan. Het gaat niet alleen om opmerkingen rond de huidige antiracismedemonstraties in dat programma. De spelers zien hoe zij en andere mensen regelmatig belachelijk worden gemaakt en worden beledigd. Het wordt altijd maar afgedaan onder de dooddoener van ‘cafépraat’. Maar ze gaan er te ver in."

Hij vervolgt zijn verhaal: "Virgil heeft gevraagd wat ik ervan vond dat ze nu dit statement wilden maken. Als mijn spelers unaniem zeggen: tot hier en niet verder, dan is dat een duidelijk signaal. En kan ik me er iets bij voorstellen. Ik herken het zelf en heb er al eens iets over gezegd bij een persconferentie. Het is óók een optelsom. Na dat telefoontje van Virgil is het verder besproken binnen de bond. Mijn steun en die van de staf en de KNVB hebben ze.’"

Lees meer over:

Zijlijn Virgil Van Dijk