Thuisshirt Oranje voor EK officieel bekendgemaakt

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
18 mrt. 2024, 09:10
18 mrt. 2024, 09:48
© IMAGO

Het is bekend in welk thuistenue het Nederlands elftal zal spelen komende zomer op het EK, dat in Duitsland plaatsvindt. In een video op de officiële kanalen van Oranje wordt het thuisshirt officieel onthuld met een verwijzing naar het iconisch shirt waarin bondscoach Ronald Koeman het EK in 1988 won. "Nu is het jouw beurt", luidt de boodschap aan Frenkie de Jong, die tevens in de video te zien is. Eerder lekten er al beelden uit van zowel het nieuwe thuis -als uittenue. Op de website van de KNVB is ook het nieuwe uitshirt te zien.

In de video is te zien hoe Koeman met een koffertje een donkere, lege ruimte betreedt en plaatsneemt op dug-outstoelen, terwijl een voice-over terugblikt op het EK 1988. "Iconisch. We weten hoe het ging en waar het eindigde. En dit is waar het begon...", valt er te horen, terwijl een foto van toenmalig bondscoach Rinus Michels wordt getoond terwijl hij het thuisshirt voor dat toernooi aan Koeman laat zien. Vervolgens neemt De Jong plaats naast Koeman, waarna het geheimzinnige koffertje open gaat.

Het nieuwe thuisshirt van Oranje voor het EK 2024

De Jong pakt het shirt uit het koffertje en bekijkt hem onder toeziend oog van Koeman met een glimlach. De iconische oranje-kleur is te zien met een marineblauwe kraag. Aan het einde van de video wordt het gehele thuisshirt onthuld en valt er te zien dat dezelfde marineblauwe kleur ook terugkomt in de mouwen en zijkanten van het shirt. Het KNVB-logo is turquoise en in de oranje basis is een gestreept patroon terug te vinden. Fabrikant Nike noemt het thuisshirt 'een statement van minimalisme en geometrie'. Het shirt zal donderdag 21 maart in de verkoop gaan en vrijdag 22 maart zal Oranje in het nieuwe thuisshirt aantreden tijdens de oefeninterland tegen Schotland.

"Het Oranjeshirt symboliseert niet alleen onze geschiedenis, maar ook onze toekomstige prestaties op het veld. We hopen dat onze fans het met evenveel trots zullen dragen als wij er op het veld mee zullen spelen", vertelt Koeman over het shirt met de blik op komende zomer als Oranje deelneemt aan het EK, waar men in de groepsfase Frankrijk en Oostenrijk treft. De derde tegenstander van Nederland zal na de komende interlandperiode bekend zijn.

Lees ook: Advocaat heeft bijna beet bij Oranje-international: ‘Ik heb wat meer tijd nodig’

Ook De Jong vindt het een eer om in dit shirt te mogen spelen. "Het is fantastisch om op deze manier het nieuwe thuisshirt te ontvangen, vooral op een manier die zoveel betekenis heeft voor de Nederlandse voetbalgeschiedenis", vertelt de 26-jarige middenvelder van Barcelona. "Helaas ben ik er bij het debuut van dit Oranjeshirt niet bij, maar ik kijk ernaar uit om het tijdens het EK te dragen. Hopelijk komen we tot dezelfde prestaties als in 1988."