Koeman twijfelt nog over 'twee of drie posities' in EK-basis

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
07 jun. 2024, 11:49
08 jun. 2024, 09:19
Ronald Koeman, Oranje, Bondscoach, Nederland - Canada
© IMAGO - Bondscoach Ronald Koeman

Na de oefenzege van het Nederlands elftal op Canada (4-0) zit bij Ronald Koeman een groot deel van zijn EK-basisopstelling in zijn hoofd. Al twijfelt de bondscoach nog over enkele posities in het team, zei hij na afloop van de interland op de persconferentie.

In de oefeninterlands met Canada en IJsland wil Koeman zoveel mogelijk veldspelers aan het werk zien. Potentiële basisspelers zoals Virgil van Dijk, Nathan Aké, Denzel Dumfries, Cody Gakpo en Xavi Simons stonden tegen de Canadezen dan ook niet in de basis. Eén van de internationals die wel de kans kreeg, was Jeremie Frimpong. Met een doelpunt en assist pakte de verdediger annex middenvelder van Bayer Leverkusen, die donderdag als rechtsbuiten speelde, de kans met beide handen aan. "Hij heeft het echt uitstekend gedaan. Ik kan niet meer eisen of verwachten van Frimpong", was de bondscoach lovend.

Artikel gaat verder onder video

Ronald Koeman is lovend over het Nederlands elftal

Een groot deel van de basisopstelling voor het EK-duel met Polen heeft Koeman al voor zichzelf bepaald. Of Frimpong daar bij zit, is nog de vraag. "Ik twijfel misschien nog over twee of drie posities", erkende de bondscoach. Sportverslaggever Valentijn Driessen van De Telegraaf vroeg tijdens de persconferentie over welke posities, maar daar deed Koeman geen uitspraken over. “Nou, Valentijn… Ik denk dat jij op het moment dat je deze vraag stelt, wel weet dat ik daar geen antwoord op geef”, repliceerde hij.

Lees ook: Eén Oranje-speler weet nu al dat hij op de bank zit op het EK: ‘Klote’

Koeman gaf wel aan dat de basisploeg voor het duel met IJsland meer op die van de groepswedstrijd tegen Polen lijkt. De keuzes van de bondscoach worden echter moeilijker door het goede spel van zijn ploeg tegen Canada. "Niet alle spelers zijn 100 procent fit. Dus we zullen veel spelers nodig hebben. Dan is het heel fijn als je ziet dat we tot de laatste minuut van het duel met Canada heel veel energie in de wedstrijd hebben kunnen leggen”, aldus de bondscoach. “We hebben een goede ploeg die lastig te verslaan is. In de kwalificatie hebben we veel pech gehad met blessures. We zijn nu veel fitter en het kan nog beter."

Lees ook: Koeman discussieert over haarband van Depay: ‘Ik was verrast’

Na een lastige kwalificatiereeks hebben veel Nederlandse voetbalfans nog geen hoge verwachtingen van Oranje op het EK. "Aan de verwachtingen in Nederland kunnen we waarschijnlijk toch nooit voldoen", reageerde Koeman. "Maar wij vinden dat we goed bezig zijn. En we hebben een goede ploeg die lastig te verslaan is. In de kwalificatie hebben we veel pech gehad met blessures. We zijn nu veel fitter en het kan nog beter."