Babel ziet belangrijk wapen bij Oranje: ‘Zo'n detail kan het verschil maken’

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
12 jun. 2024, 13:52
12 jun. 2024, 15:01
Nederlands elftal, Oranje, Nederland- IJsland
© IMAGO - Het Nederlands elftal na de interland met IJsland

Het teamgevoel is volgens Ryan Babel het belangrijkste wapen van het Nederlands elftal. De 69-voudig international, die officieel nog niet gestopt is met voetballen, denkt dat Oranje een goed EK kan afwerken. Daarvoor moet wel iedereen zijn rol binnen de spelersgroep kennen.

"In het verleden is wel gebleken: hoe goed onze generatie ook was, alleen maar heel veel goede individuele spelers hebben, is geen garantie op winnen", vertelt Babel in gesprek met Voetbal International. Volgens de linksbuiten kun je écht ver komen als je één team vormt. "Als jongens die niet direct eerste keus zijn, hun rol kunnen accepteren, denk ik dat je een mooi toernooi kunt spelen. Je hebt spelers nodig die in het teambelang denken."

Artikel gaat verder onder video

Ryan Babel ziet Ronald Koeman zoeken naar ideale opstelling

Bij Oranje zijn er volgens Babel minder vastigheden dan bij andere EK-deelnemers. Andere landen spelen al jaren met dezelfde jongens, terwijl er bij het Nederlands elftal de nodige wisselingen zijn geweest in de afgelopen tijd. “Een paar jongens spelen nu hun eerste eindtoernooi en zijn nog niet echt op elkaar ingespeeld. Die ervaring wordt soms best wel onderschat, vind ik. Zo’n detail kan dan net het verschil maken in bepaalde situaties", aldus Babel.

Lees ook: Ronald Koeman looft Hélène Hendriks en Noa Vahle na zaterdag

Hoe ver Oranje komt tijdens het EK in Duitsland, durft Babel niet te zeggen. Hij ziet dat bondscoach Ronald Koeman nog zoekende is naar de ideale basisopstelling voor het toernooi. "Laten we hopen dat de ervaren jongens opstaan en in vorm zijn. De verwachtingen zijn misschien niet zo hoog, maar als je kijkt naar de laatste tien à vijftien jaar: als er hoge verwachtingen waren, dan was het drie keer niks, en als er lage verwachtingen waren, dan haalden we bijna de finale. Dus ik ben benieuwd."

Lees ook: Koeman legt uit waarom hij geen 26 spelers meeneemt: 'Ik zou niet weten waar ze zitten'

Het EK begint voor Nederland aankomende zondag met een groepswedstrijd tegen Polen om 15.00 uur. Op vrijdag 21 juni treft Oranje Frankrijk om 21.00 uur. De laatste groepswedstrijd is voor Nederland op 25 juni om 18.00 uur tegen Oostenrijk.