Samenvatting: Nederland - Turkije (6-1)

Jildert Jildert
07 sep. 2021, 22:54
12 okt. 2021, 13:52
© IMAGO

Nederland heeft na een dikke overwinning op Turkije de WK-kwalificatie weer naar zich toegetrokken. Oranje versloeg de Turken met 6-1 en pakt de koppositie in groep G.

Het ging vanaf minuut één compleet mis bij Turkije, dat binnen de minuut tegen een achterstand aankeek. Na een mooie combinatie met Memphis liet Davy Klaassen de bal in doel verdwijnen.

Een furieus Oranje had de Turken compleet in de tang en na een kwartier was het opnieuw raak. De tandem Klaassen-Memphis was weer succesvol, al was nu Memphis het eindstation.

Vlak voor rust was er opnieuw een hoofdrol voor het duo Klaassen en Memphis. Omdat Klaassen werd neergelegd in de 16 meter, mocht Memphis aanleggen voor een strafschop. Met een onvervalste panenka verschalkte hij de doelman.

Het werd enkele minuten later nog erger voor de Turken. Söyüncü pakte na een domme overtreding zijn tweede gele kaart en mocht gaan douchen.

Hoewel Turkije het er na rust niet bij liet zitten en er een aantal keer gevaarlijk uitkwam, was het toch Nederland dat de score uitbreidde. Na terugleggen van Steven Berghuis was het Memphis die met een kopbal tekende voor een hattrick.

Na dat doelpunt voerde Louis van Gaal veel wisselingen door en kwamen onder meer Teun Koopmeiners en Guus Till in de ploeg. Die twee stonden ook aan de basis van de 5-0 in de 80e minuut. Koopmeiners gaf de assist, Til scoorde. Een andere invaller, Donyell Malen, maakte het Oranje-feest compleet met de 6-0.

Dat was helaas niet het laatste doelpunt: na geklungel in de verdediging kon Cengiz Ünder de bal in een leeg Nederlands doel schieten. De schrik sloeg Oranje (en Liverpool) fans echter om het hart toen Virgil van Dijk na een schop tegen zijn enkel bleef liggen. Laten we hopen dat de verdediger er bij de volgende kwalificatieronde gewoon bij is: op 8 en 11 oktober wachten wedstrijden tegen Letland en Gibraltar.