‘Nederlands elftal-waardig duo’ slaagt er niet in om Ronald Koeman te imponeren

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
21 feb. 2024, 16:01
21 feb. 2024, 16:01
© IMAGO

Jerdy Schouten en Joey Veerman vormen bij PSV in competitieverband een ijzersterk duo op het middenveld. Donderdagavond tijdens het Champions League-duel met Borussia Dortmund werd het tweetal uit tactische overwegingen van Peter Bosz uit elkaar gehaald. Valentijn Driessen zag zowel Veerman als Schouten niet in goede doen, maar denkt dat zij samen op het middenveld van grote waarde kunnen zijn voor Ronald Koeman.

De keuze voor Koeman op het middenveld is reuze bij Oranje in aanloop naar het EK komende zomer. Mats Wieffer, Marten de Roon, Frenkie de Jong, Tijjani Reijnders, Teun Koopmeiners en ook Schouten en Veerman zijn allemaal in de race voor een plekje in de EK-selectie van de bondscoach. Hoewel Driessen de twee laatstgenoemden vindt imponeren in clubverband, zag hij het duo in Oranje nauwelijks indruk maken.

Gaan Jerdy Schouten en Joey Veerman mee naar het EK met Oranje?

In een video-item van De Telegraaf blikt Driessen terug op het gelijkspel van PSV tegen Dortmund. Schouten speelde dat duel als centrale verdediger, terwijl Veerman op het middenveld speelde. Volgens Driessen zonde, omdat de Eindhovenaren met Veerman en Schouten ‘een Nederlands elftal-waardig duo’ in huis hebben. “Ismael Saibari en Malik Tillman zijn prima spelers, maar ze brengen niet dezelfde creativiteit als Joey Veerman met Schouten achter zich”, aldus Driessen.

In zijn column voor het dagblad gaat Driessen nogmaals in op de kwaliteiten en prestaties van Schouten en Veerman. “Als koppel maakten Veerman en Schouten veel indruk in de eerste seizoenshelft en haalde Koeman ze bij Oranje”, schrijft de chef voetbal. “Evenmin als Donyell Malen wisten zij daar tot dusver onder het commando van Koeman nog niet te imponeren en tegen Dortmund kwam evenmin het beste bij de twee naar boven.”

Lees ook: Driessen ziet afvaller en ‘zekerheidje’ voor Koeman tijdens PSV-Borussia Dortmund

“Of dat met de samenstelling van het middenveld door PSV-trainer Peter Bosz had te maken? Tot op zekere hoogte zeker”, stelt Driessen. “Schouten nam centraal achterin de plaats in van André Ramalho om de opbouw te verzorgen en zo kon Bosz al zijn kanonnen – Veerman, Schouten, Saibari en Tillman – in de basis kwijt. Alleen is Borussia Dortmund van een heel ander kaliber en werd Schouten veel meer gedwongen zijn verdedigende arbeid te leveren en kon hij minder doorschuiven naar het middenveld. Dit had ook directe gevolgen voor Veerman, die meer dan ooit met de handrem erop speelde.”