Theo Janssen geen fan van verrassing in opstelling Oranje tegen Polen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
15 jun. 2024, 15:52
15 jun. 2024, 22:07
Nederlands elftal, Oranje
© IMAGO - Training van het Nederlands elftal in aanloop naar het EK-duel met Polen

Theo Janssen zou Xavi Simons geen basisplaats geven tegen Polen. In de vermoedelijke opstelling vormt hij samen met Denzel Dumfries de rechterkant van het Nederlands elftal. Dat zou betekenen dat Jeremie Frimpong op de bank begint. Leonne Stentler heeft meer begrip voor de keuze om met de middenvelder annex aanvaller van RB Leipzig te starten.

“Het is wel verrassend, moet ik eerlijk zeggen”, vertelt Janssen zaterdagmiddag als analist bij de NOS. “Bij het Nederlands elftal valt het best wel tegen, hij speelt nog niet heel sterk.” Simons speelde tot dusver veertien interlands en scoorde afgelopen maandagavond tegen IJsland (4-0) voor het eerst in Oranje. Dat deed hij als rechtsbuiten, maar volgens de analist komt de aanvallend ingestelde speler aan de linkerkant beter tot zijn recht.

Artikel gaat verder onder video

Theo Janssen zou niet met Xavi Simons beginnen tegen Polen

Janssen: “Bij PSV speelde Simons een beetje vanaf links, bij zijn nieuwe club Leipzig een beetje links achter de spits. Rechts is toch wel een nieuwe positie voor hem en ik zie hem daar niet zo graag, eerlijk gezegd.” Hij snapt dat bondscoach Ronald Koeman hem vertrouwen wil geven. Volgens de voormalig voetballer is de international een speler met heel veel kwaliteiten. “Maar vanaf rechts vind ik hem heel beperkt. Je ziet dat hij heel veel aan de binnenkant speelt, dan komt hij vaak uit op zijn linkerbeen.”

Lees ook: Van der Vaart zou sensatie uit basis Oranje laten: ‘Wat een speler is dat, zeg’

“Je ziet dat hij het meest gevaarlijk is als hij naar binnen kan komen en een voorzet of schot kan afleveren met rechts. Ikzelf zou Frimpong daar absoluut hebben neergezet. Met ook Dumfries in de ploeg”, aldus Janssen. Collega-analist Stentler zou een basisplek voor Simons echter wel begrijpen. “Tegen Polen, waarin je waarschijnlijk veel op hun helft bent en je een vrije rechtsbuiten kunt gebruiken, met een Dumfries die eroverheen dendert, vind ik dat niet zo gek.”