Turkije-revelatie speelde 52 keer voor Oranje: 'Hij had niet misstaan’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
05 jul. 2024, 10:35
05 jul. 2024, 10:36
Het nationale elftal van Turkije op het EK in Duitsland
© IMAGO - Het nationale elftal van Turkije op het EK in Duitsland

Ferdi Kadioglu hoopt zich zaterdag met Turkije te kwalificeren voor de halve finales van het EK in Duitsland. Dat moet dan wel gebeuren ten koste van Nederland, het land waar hij 24 jaar geleden het levenslicht zag. De constant opkomende linksback is een van de revelaties van Turkije én het Europese eindtoernooi en dat terwijl hij liefst 52 interlands voor diverse vertegenwoordigende elftallen van Nederland speelde.

In 2021 speelde Kadioglu, die een Turkse vader en een Canadese moeder heeft, op het EK Onder-21 met Jong Oranje, daarna was hij te oud voor het team. "En op dat moment was hij nog niet goed genoeg voor het grote Nederlands elftal", zegt toenmalig Jong Oranje-bondscoach Erwin van de Looi in gesprek met Nu.nl. Van de Looi heeft niet geprobeerd Kadioglu om te praten. "Wat hadden wij hem als Nederland te bieden? Dat hij over drie of vijf jaar voor Oranje zou spelen? Dat weet je nooit."

Artikel gaat verder onder video

Nederland en Turkije maken zich op voor clash op EK

"Ferdi bekeek het zakelijk. Hij was bij Turkije wel in beeld en kon internationale wedstrijden spelen. Zij schetsten hem een beter perspectief." De 24-jarige vleugelverdediger annex middenvelder speelde tot zijn achttiende bij NEC en verkaste toen naar Fenerbahçe. Kadioglu werd pas in zijn vierde jaar in Turkije basisspeler en is nu niet meer weg te denken uit het elftal. Als Turks international, 19 interlands, miste hij dit EK nog geen minuut.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Turkije uitgezonden?

Kadioglu is sinds zijn doorbraak wel veranderd van een frivole linksbuiten in een taakbewuste linksback. "Ik kan nu stoer zeggen dat ik in hem een linksback zag, maar dat is niet zo. Ik had hem daar nooit neergezet. Al kan hij zijn voetballende kwaliteiten op die plek nog steeds etaleren", oordeelt Van de Looi. Muslu Nalbantoglu is sinds 2017 teammanager van NEC en onderhoudt al jaren een goede relatie met Kadioglu. "Als ik eerlijk ben, dacht ik: wat moet Fenerbahçe in hemelsnaam met Ferdi? Hij was een jongetje."

Lees ook: ‘Vijand van Feyenoord en Ajax’ fluit Nederland - Turkije

"Maar als je hem nu ziet? Ongelooflijk, hij kan negentig minuten knallen. Het is alsof hij een paard heeft ingeslikt, zoveel loopt hij. Hij draagt dit Turkse team." Nalbantoglu kijkt uit naar de confrontatie tussen Nederland en Turkije van zaterdag. "Ik ben benieuwd hoe Ferdi zich presenteert in die wedstrijd. Hij had niet misstaan in dit Oranje. Bijzonder, toch? Als je me zes jaar geleden had gezegd dat Ferdi nu op dit punt zou staan, had ik je niet geloofd."

Wie komt een ronde verder, Nederland of Turkije?

89.7%

10.3%

6563 stemmen

Lees meer over: