Turkije slijpt de messen: ‘Nederland, jullie hebben dat afgepakt’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
03 jul. 2024, 13:04
03 jul. 2024, 13:05
De media in Turkije maken zich op voor de kwartfinale tegen Nederland
© IMAGO/Mee Met Oranje - De media in Turkije maken zich op voor de kwartfinale tegen Nederland

Voetbalminnend Turkije maakt zich op voor de confrontatie met Nederland in de kwartfinales van het EK in Duitsland. Het team van Vincenzo Montella was enkele uren na de 0-3 zege van Oranje op Roemenië met 1-2 te sterk voor Oostenrijk. Milliyet heeft een opmerkelijke boodschap voor Oranje op weg naar de kwartfinale in Berlijn, zaterdag vanaf 21.00 uur. “Nederland wacht nu op ons. Nederland, jullie hebben onze beroemde tulpen afgepakt en wij sturen jullie terug naar Nederland”, zo verzekert de krant woensdag.

Hürriyet zal zich nog ietwat beter moeten inlezen. Het dagblad zag een 'vastberaden' Oranje via Roemenië de kwartfinales bereiken, maar wel met twee spelers die niet in actie kwamen. Een van de twee zit zelfs helemaal niet in de selectie van Ronald Koeman. “Terwijl captain Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt opvallen in de defensie wordt nu verwacht dat Frenkie de Jong zijn verantwoordelijkheid zal nemen op het middenveld.” De selectie, die even later wordt vermeld, bevat ook nog de geblesseerd afgevallen Teun Koopmeiners, terwijl de later opgeroepen Ian Maatsen en Joshua Zirkzee ontbreken.

Artikel gaat verder onder video

Nederland en Turkije maken zich op voor clash op EK

Ook kijkt Hürriyet over Donyell Malen, die twee keer scoorde tegen Roemenië, heen. Steven Bergwijn, dinsdag nog basisspeler, wordt evenmin genoemd in de analyse. “Memphis Depay, Cody Gakpo, Xavi Simons en Wout Weghorst zijn de mannen die geacht worden Nederland te dragen in de aanvalslinie.” Analist Nihat Kahveci is ervan overtuigd dat Nederland verslagen kan worden. “We verloren in maart nog met 6-1 van Oostenrijk. Onze laatste interland tegen Nederland verloren we ook met 6-1. Dus waarom kunnen we hen nu niet ook verslaan?”, zo vroeg de oud-voetballer zich openlijk af op de televisie.

Lees ook: Memphis Depay legt zijn bizarre hoekschop tegen Roemenië uit

Fanatik wijst vijf Turkse uitblinkers aan na de achtste finale tegen Oostenrijk. “Ferdi Kadioglu, Baris Alper, Merih Demiral, Mert Günok, Kaan Ayhan speelden met heel hun hart en droegen ons team naar de kwartfinales. De kinderen van Montella hebben ons allemaal trots gemaakt door een nieuw succesverhaal te schrijven dat we al heel lang hebben gemist. Speciale dank aan ieder van hen. 'Het belangrijkste is niet hoe hard je slaat, maar hoe je opstaat, na de zware klappen die je krijgt. Alleen zo kun je winnen!"

Lees ook: Derksen pleit voor rigoureuze verandering bij Oranje tegen Turkije

“Dit citaat is de beste samenvatting van ons EK-avontuur Je krijgt soms klappen, maar je geeft nooit op!”, zo wordt verwezen naar de Rocky-films met acteur Sylvester Stallone. Orkun Kökcü en Ismail Yüksek pakten tegen Oostenrijk een gele kaart en zijn tegen Nederland geschorst. Pas na de kwartfinales worden alle gele kaarten vrijgescholden. Mogelijk wordt Merih Demiral bovendien door de UEFA geschorst.

Wie komt een ronde verder, Nederland of Turkije?

89.7%

10.3%

6566 stemmen

Lees meer over: