Turkse media zijn woest na ‘schandalige’ actie van Xavi Simons

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
07 jul. 2024, 07:26
07 jul. 2024, 16:07
Xavi Simons viert de zege van Nederland op Turkije op het EK
© IMAGO - Xavi Simons viert de zege van Nederland op Turkije op het EK

Voetbalminnend Turkije likt de wonden na de eliminatie van het nationale elftal op het EK in Duitsland. De ploeg van bondscoach Vincenzo Montella verloor zaterdagavond met 2-1 van Nederland in de kwartfinales van het toernooi. De media in Turkije zijn trots op de strijd die de spelers hebben geleverd en wijzen erop dat het wellicht heel anders was afgelopen als Xavi Simons nog voor rust met rood was vertrokken.

Simons duelleerde na een half uur spelen met Mert Müldür en ging op de enkel van de Turk staan. Scheidsrechter Clément Turpin deelde een gele kaart uit en daar mocht de Oranjespeler blij mee zijn. “Skandal karar!”, oftewel ‘Schandalige beslissing!’ kopt Fanatik op de voorpagina van zijn website. “Iedereen zag dat het rood was, maar er kwam slechts geel. Na deze kaart, werden de fans van Turkije gek op social media”, klinkt het.

Artikel gaat verder onder video

Xavi Simons had een rode kaart moeten krijgen

18.7%

81.3%

342 stemmen

“Simons drukte vol op de enkel van onze speler, maar de scheidsrechter maakte een schandalige beslissing.” Ook Fotomaç is niet te spreken over de beslissing. “Onze spelers konden niet winnen van deze scheidsrechter. Deze wedstrijd wordt beslist door de arbiter.” Milliyet is vooral trots op de nationale elf. "Wat een geweldige wedstrijd, we hebben het Nederland heel erg moeilijk gemaakt."

Lees ook: Koeman looft één man na zege Oranje: 'Hij heeft een groot hart'

Artikel gaat verder onder video

Sabah spreekt ook van een 'historische wedstrijd', waarin Turkije de bovenhand had. "Tot aan de zeventigste minuut domineerden onze spelers de wedstrijd. Na goals van Stefan de Vrij en Gakpo (eigen doelpunt Müldür, red.) kreeg het team nog veel kansen op doelpunten, maar er werd niet gescoord en dus afscheid genomen van het EK.”

Lees meer over:

EK 2024 Oranje Xavi Simons