Ronald Koeman krijgt zijn zin na noodkreet in maart

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
24 apr. 2024, 10:08
24 apr. 2024, 10:10
© IMAGO

Bondscoach Ronald Koeman van het Nederlands elftal krijgt zijn. De 24 deelnemers aan het EK in Duitsland mogen maximaal 26 spelers opnemen in de definitieve selectie. In eerste instantie hield de UEFA het nog bij 23 spelers, tot onvrede van Koeman. De technische commissie van de UEFA gaat na een workshop over het EK overstag, zo meldt De Telegraaf. Het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond moet het voorstel om naar 26 spelers te gaan nog wel officieel goedkeuren, maar dat is slechts een formaliteit.

Koeman sprak afgelopen maand direct na afloop van de oefeninterland tegen Duitsland (2-1 verlies) duidelijke taal in gesprek met de NOS. “Ik vind gewoon dat je 26 spelers moet kunnen selecteren. Ik vind het absurd… Je ziet bij alle landen zoveel blessures. Je gaat naar het einde van het seizoen. Met een selectie van 23 man, als er dan één wegvalt kun je geen elf-tegen-elf meer spelen op de training”, verzuchtte de bondscoach.

EK-selecties worden uitgebreid naar 26 spelers

“De keeper mag je wel inwisselen bij een blessure, maar een speler niet. Met de intensiteit en het aantal wedstrijden dat je gaat spelen vind ik gewoon dat je naar 26 moet. We zijn deze periode met 26 spelers begonnen en we zijn nu met 22. Op 7 juni moet je de definitieve lijst maken voor het EK. Dat is negen dagen voor de eerste wedstrijd. Als er wat gebeurt in die negen dagen, wat dan?”, sloot Koeman af.

Lees ook: Acht Oranje-spelers gaan het EK nét wel of nét niet halen

Vanaf het WK van 2002 bestonden EK- en WK-selecties uit 23 spelers per land, maar vanwege de coronapandemie werd dat gewijzigd. Voor het EK 2021 en het WK in 2022 mochten bondscoaches 26 spelers selecteren. Omdat de pandemie inmiddels voorbij is, werd door de UEFA aanvankelijk besloten dat het aantal komende zomer weer met drie spelers afneemt.

Lees ook: Mossou: ‘Koeman is helemaal niet gecharmeerd van hem’

De uitbreiding naar 26 spelers houdt niet in dat er meer spelers op de bank mogen zitten tijdens de duels op het EK. De UEFA laat in een later stadium weten of er 23 of 26 namen op het wedstrijdformulier komen te staan, of dat de bondscoaches de keuze krijgen om stafleden tijdens wedstrijden in te ruilen voor spelers. Wel zal de Europese voetbalbond enkele voorwaarden stellen: er hangt een behoorlijk prijskaartje aan de uitbreiding van de selecties. De UEFA heeft zich verplicht de werkgevers van de EK-gangers financieel tegemoet te komen.