Van Hanegem suggereert complottheorie na Nederland - Frankrijk

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
22 jun. 2024, 17:17
23 jun. 2024, 11:19
Willem van Hanegem, oud-speler van het Nederlands elftal
© IMAGO - Willem van Hanegem, oud-speler van het Nederlands elftal

Willem van Hanegem kan leven met de remise tussen Nederland en Frankrijk (0-0) op het EK in Duitsland. De voormalig Oranje-international denkt dat de selectie van Ronald Koeman met een anderhalf been in de knock-outfase van het toernooi staat. “Het hadden er ook drie kunnen zijn als ze die goal van Xavi Simons hadden goedgekeurd”, doelt hij op de afgekeurde treffer van Simons wegens hinderlijk buitenspel van Denzel Dumfries.

“Je kunt het niet bewijzen, maar als we tegen Slovenië of Albanië hadden gespeeld hadden ze hem geteld. Tegen Frankrijk is dat anders”, verzekert Van Hanegem in zijn column voor het Algemeen Dagblad. De oud-voetballer lijkt dus te denken dat Frankrijk, een van de favorieten voor de eindzege, een streepje voor heeft als het aankomt op cruciale beslissingen. “Het zegt ook genoeg dat de videoscheidsrechter heel lang nodig had om de situatie te beoordelen. Voor hem was het ook niet meteen duidelijk”, zei Koeman na afloop.

Artikel gaat verder onder video

Willem van Hanegem zet vraagtekens bij afgekeurde goal

Als iets niet meteen duidelijk is, dan moet je volgens mij dat doelpunt goedkeuren. Scheidsrechter Anthony Taylor stond wel vier minuten naar zijn oortje te luisteren. Als het duidelijk is, dan fluit je gelijk. Als je zolang nadenkt, dan moet je gewoon voor het doelpunt fluiten”, oordeelde de bondscoach.

Het doelpunt is terecht afgekeurd

22.8%

77.2%

2299 stemmen

Van Hanegem vond vond Cody Gakpo en Stefan de Vrij de beste spelers van Oranje tegen Frankrijk. “Gakpo was gevaarlijk, al krijgen we hem echt te weinig aan de bal. De Vrij is zeer solide. Er was een moment dat die Marcus Thuram even ontsnapte aan buitenspel, maar dat was het ook wel. Over Nathan Aké raakten de mensen na de eerste wedstrijd maar niet uitgepraat, zo goed had hij tegen de Polen gespeeld.”

Lees ook: Shownieuws vraagt zich af of Memphis Depay het EK ‘misbruikt’

Artikel gaat verder onder video

“Maar dan zie je wat het voor verschil maakt als er wel een rechterspits staat. Polen had niemand aan die kant en Aké kon zich naar hartenlust bemoeien met het aanvalsspel. Nu had hij zijn handen vol aan die snelle Ousmane Dembélé en het ging steeds maar net goed.” Van Hanegem weet dat het volop gaat over de meerwaarde van Memphis Depay voor Oranje na twee povere EK-duels van zijn kant. “Ik denk toch dat hij aan de linkerkant meer waarde heeft voor de ploeg dan in de punt van de aanval.”

Lees ook: Depay vraagt journalisten in mixed zone om Oranjespeler 'te sparen'

“Depay speelde tegen Canada vanaf links goed, maar nu Gakpo het daar ook goed doet, is dat geen optie meer, lijkt het. Ik vind het ook niet meteen het moment om voor een andere spits te kiezen.” Van Hanegem vond Georginio Wijnaldum goed invallen. “Tegen Oostenrijk kon hij nog weleens nodig zijn. Die wedstrijd hebben we zeker niet zomaar gewonnen. Die Oostenrijkers zitten je overal op het veld achterna.”

Lees meer over:

EK 2024 Xavi Simons