UEFA maakt bekend wie duels van Oranje de komende vier jaar mag uitzenden

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
02 jul. 2024, 15:38
Virgil van Dijk, verdediger, aanvoerder, Nederlands elftal, Oranje, Nederland - IJsland
© IMAGO - Virgil van Dijk, verdediger en aanvoerder van het Nederlands elftal

De interlands van het Nederlands elftal blijven de komende vier jaar te zien bij de NOS, dat maakte de publieke omroep dinsdag bekend. Onder meer het EK in 2028 in Ierland en Groot-Brittannië wordt voor iedereen op het open net uitgezonden. Dinsdagavond zendt de NOS de achtste finale tussen Nederland en Roemenië op het EK in Duitsland uit.

Het EK in Duitsland is nog niet afgelopen, maar de NOS is al met de komende interlands van Oranje bezig. Na succesvolle onderhandelingen met de UEFA mag de publieke omroep de komende vier jaar alle wedstrijden van Oranje blijven uitzenden. Naast het Europees kampioenschap zendt de omroep alle vriendschappelijke interlands én de duels in de Nations League uit. Dat toernooi begint voor het Nederlands elftal op 7 september met een wedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina (in Eindhoven). Drie dagen later volgt in Amsterdam een ontmoeting met Duitsland.

Artikel gaat verder onder video

Waar zijn de wedstrijden van Oranje te zien?

Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NOS Sport, is trots op de nieuwe deal. "Grote sportevenementen zoals het EK voetbal brengen mensen samen", zo valt te lezen op de website van de omroep. "Samen voetbal kijken en erover praten is iets waar jong en oud van genieten; het verbindt en versterkt de band tussen generaties. Dat is een belangrijk doel van de publieke omroep", aldus Hoekman.

Lees ook: Oranjezee in München: duizenden fans op de straten

Het EK-duel met Polen werd vorige maand door meer dan 4,7 miljoen mensen bekeken. De wedstrijd tegen Frankrijk trok zo’n 5,5 miljoen kijkers. Alle Europese én Wereldkampioenschappen waar Nederland aan deelnam, zijn door de NOS uitgezonden. De halve finale tussen Nederland en Argentinië, op het WK van 2014 in Brazilië, is het meest bekeken televisieprogramma ooit. Maar liefst 9,1 miljoen mensen zagen Oranje destijds de halve finale verliezen na strafschoppen.

Lees meer over:

Oranje