Van Basten onder de indruk: 'Dit is Oranje-materiaal'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
09 nov. 2023, 08:27
26 jan. 2024, 09:15
© IMAGO

Valentijn Driessen is zeer gecharmeerd van de kwaliteiten van Jerdy Schouten. De middenvelder van PSV maakte woensdagavond veel indruk op de chef voetbal van De Telegraaf tijdens het gewonnen Champions League-duel met RC Lens (1-0). Driessen vindt dat Schouten een ‘overduidelijk verbeterde uitgave van Marten de Roon’ is. Marco van Basten was tegelijkertijd, als analist in de uitzending bij ZiggoSport, ook zeer te spreken en vindt dat de middenvelder ‘Oranje-materiaal’ is.

“Schouten is een middenvelder die nagenoeg altijd de juiste keus maakt op het juiste moment. Een bijzondere kwaliteit”, concludeert Driessen in zijn column in De Telegraaf. “Terug uit Bologna sinds de zomer weet Schouten wekelijks de aandacht op zich te vestigen bij het in de Eredivisie foutloze PSV. Bij afwezigheid van Frenkie de Jong volgende week in de EK-kwalificatie-interlands tegen Ierland en Gibraltar verdient Schouten een kans. Hij is overduidelijk een verbeterde uitgave van Marten de Roon.”

Jerdy Schouten in Oranje

“Beiden zijn bewakers van de defensieve organisatie van hun elftallen”, stelt Driessen. “Schouten heeft op De Roon voor dat hij ijzersterk aan de bal is en bijna altijd de oplossing naar voren vindt. Hij hoeft niet zijn eigen balverlies te corrigeren, zoals De Roon vaak overkomt.” Van Basten vond Schouten tegen de Fransen ‘echt, echt goed’ spelen. "Hij was vandaag (woensdag, red.) iemand die de bal in de ploeg hield en daar naar toe ging waar hij moest zijn. Hij weet precies wat hij doet."

Volgens Van Basten snijdt het mes bij Schouten aan twee kanten. De controleur is sterk mét en zónder de bal, zo ziet de oud-voetballer. "Hij wist ook te temporiseren af en toe. Hij speelde geen bal verkeerd of naar de tegenpartij. Hij was echt een rustpunt. Hij zorgde voor balans in het elftal. Voor het team was hij heel belangrijk." Van Basten noemde de afgelopen zomer van Bologna overgenomen middenvelder 'Oranje-materiaal'. "Hij was goed, degelijk, slim. Aan de bal was hij ook comfortabel. Als middenvelder moet je ook rekening houden met wie overblijven als je de bal verliest. Dat soort ideeën heeft hij en dat is goed", besloot de analist.

Volgens journalist Rik Elfrink is Schouten een absolute voltreffer van directeur voetbalzaken Earnest Stewart. “Hij was in de Eredivisie al zo vaak de kurk waarop PSV kon drijven. Internationaal bleef hij in de eerdere internationale duels van PSV ook overeind, maar kon de nieuweling zijn club nog niet naar een hoger niveau tillen. Woensdagavond was Schouten opnieuw een verademing bij PSV, dat heel lang niet zo'n betrouwbare speler in de gelederen heeft gehad. Bijna alles wat hij raakt, is in balbezit zeer waardevol en daarnaast loopt hij bij tegenstoten soms een gat dicht waarmee de tegenstander niet zijn voordeel kan doen. Schouten bezorgt PSV volwassenheid, zoveel is duidelijk.”