Van der Vaart: 'Ik zeg dit met alle respect voor AZ...'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
15 nov. 2023, 08:00
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Tijjani Reijnders zou zonder zijn transfer naar AC Milan nooit zo in het Nederlands elftal hebben gespeeld zoals we nu van hem hebben gezien. Dat is de stellige overtuiging van Rafael van der Vaart. De oud-voetballer verzekert in een column van De Telegraaf dat de middenvelder de laatste maanden ‘gigantisch is gegroeid’ en dat zijn doorbraak in Oranje als speler van AZ nooit zo spectaculair zou zijn geweest.

In de optiek van Van der Vaart bestaat het ideale middenveld van Nederland, zoals de zaken er nu voorstaan, uit Frenkie de Jong, Reijnders en Jerdy Schouten. De verwachting is dat Reijnders in de EK-kwalificatieduels met Ierland en Gibraltar interland vijf en zes gaat spelen. “Zijn transfer naar AC Milan is cruciaal geweest voor zijn doorbraak in het Nederlands elftal. Ik zeg dit met alle respect voor AZ, maar als hij van AZ naar een basisplek in Oranje tegen Frankrijk was gegaan, zou hij nooit zo hebben gespeeld als we nu van hem hebben gezien”, zo luidt de mening van Van der Vaart.

Reijnders breekt door bij Nederlands elftal

“Kijk, AZ is geen AC Milan of een andere Europese topclub. In de Serie A is hij in een paar maanden gigantisch gegroeid. Ja, hij kon al goed voetballen, maar hij zocht nog de bevestiging dat hij het plafond in de top kon aantikken. Die bevestiging heeft hij gekregen en dan speel je toch anders in de nationale ploeg. Alles van AC Milan neemt hij nu mee naar Oranje.” Reijnders, 25 jaar, maakte afgelopen zomer voor minimaal twintig miljoen euro een transfer van Alkmaar naar Milaan, waar hij vrijwel meteen een basisplaats veroverde. De teller staat op zestien officiële duels, een doelpunt en twee assists.

Van der Vaart herkent een periode uit zijn eigen actieve loopbaan.”Ik had bij Ajax al Europees gespeeld, was kampioen geworden en had een EK meegemaakt. Toen ging ik naar HSV in de Bundesliga en domineerden we in die competitie een hele wedstrijd tegen Bayern München. Zelfs ik had dat gevoel toen. Zo van, ik weet nu dat ik in en tegen de absolute top kan spelen. Diezelfde boost heeft Reijnders ook gekregen.”

“Technisch is hij prima, maar het meest interessante aan hem is dat hij altijd de blik naar voren heeft en altijd in beweging is. Het is voor een tegenstander enorm lastig om tegen hem te voetballen. Hij kan een pass geven, een goal maken, in principe heeft hij alles. Het is voor Koeman en het Nederlands elftal fijn dat dit soort gasten opstaan. De interland tegen Frankrijk was daarom een echte graadmeter voor hem en Oranje.”