Van Gaal: Creativiteit nodig om muur te slechten'

Max Max
10 okt. 2021, 20:44
11 okt. 2021, 22:49
© IMAGO

Bondscoach Louis van Gaal was tijdens de persconferentie goedgemutst en gaf antwoord op de vraag hoe Oranje de muur die Gibraltar op zal bouwen gaat slechten.

"Het wordt weer net zo'n wedstrijd als tegen Letland", voorspelt Van Gaal. "Om zo'n muur te slechten, heb je creatieve spelers nodig en die hebben wij in voldoende mate. En het balletje moet goed vallen. Na een 2-0 verandert er iets in het brein van de tegenstander en worden ze losser in de discipline."

Van Gaal noemt geen cijfers die hij wil zien in het duel met de voetbaldwerg: "Ik ben tevreden als we winnen en het publiek kunnen vermaken. Ik ga geen uitslag noemen, met 1-0 ben ik tevreden. De druk is heel groot voor de spelers en als ik een uitslag noem, komt er nog meer druk."

'Denk wel dat Danjuma gaat spelen'

 Van Gaal riep Danjuma Groeneveld op als vervanger van Cody Gakpo, die met een hersenschudding kampt: "Hij was bij zijn familie in Nederland, en dat maakt het ook wat makkelijker. Dus hij was keurig op tijd vanmorgen voor het ontbijt. Met een brede glimlach kwam hij binnen, want hij was heel erg blij dat hij erbij mocht." De kans is ook groot dat hij gaat spelen: "Dat denk ik wel. Hij is een creatieve speler en die zouden we weleens kunnen gebruiken."

Een basisplaats zit er voor Danjuma nog niet in, dat is waarschijnlijk wel het geval voor Noa Lang. Hij debuteerde afgelopen vrijdag tegen Letland en kan vanavond zomaar in de basis staan. "Het wordt een logische beslissing, dus het is niet zo moeilijk om te weten wie daar gaat spelen", zo zei Van Gaal.

De bondscoach was overigens niet te spreken over het optreden van de scheids bij de hoofdblessure van Gakpo tegen Letland. "Ik heb Gakpo meteen gewisseld omdat ik zag dat hij op zijn hoofd terechtkwam. En met het brein moet je geen risico's nemen. Wij denken dat de scheidsrechter daar anders mee had moeten omgaan. De UEFA moet de protocollen er maar eens op nalezen."

Lees meer over:

WK 2022 Louis Van Gaal