Van Hanegem schudt hoofd: ‘Met elke bal wil hij het EK beslissen’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
17 jun. 2024, 12:49
18 jun. 2024, 09:49
Willem van Hanegem, oud-speler van het Nederlands elftal
© RTL4/IMAGO - Willem van Hanegem, oud-speler van het Nederlands elftal

Willem van Hanegem zag het Nederlands elftal zondag een verdiende 1-2 zege op Polen boeken op het EK in Duitsland. Niet alle spelers in het elftal van Ronald Koeman konden de voormalig Oranje-international echter bekoren. Van Hanegem is maandag in zijn column in het Algemeen Dagblad lovend over onder anderen Stefan de Vrij en Jerdy Schouten, maar minder te spreken over Memphis Depay en vooral Xavi Simons.

Van Hanegem denkt dat Depay nog veel beter kan. “Los van de twee kansen die hij miste, was hij te vaak weg uit de spitspositie”, oordeelt de oud-speler en -trainer. “En hij zocht het vaak weer in de moeilijkste oplossing met al die lijf-aan-lijfgevechten, terwijl hij dat juist in de oefenwedstrijden in aanloop naar het toernooi achterwege liet.”

Artikel gaat verder onder video

Xavi Simons kan Willem van Hanegem nog niet bekoren

“Ik denk dat hij vanaf links nog het beste tot zijn recht komt, maar met Cody Gakpo hadden we daar al één van de betere spelers lopen.” Hij genoot van ‘de ijzersterke’ De Vrij. “Zeer geconcentreerd, stevig in de duels en in de opbouw maakte hij geen fouten. Dat deed Virgil van Dijk ook nauwelijks. Die twee zaten er vanaf de start bovenop en Oranje kon op die manier de Polen ver achteruit dwingen.”

Lees ook: Erik ten Hag voorziet één wijziging bij Oranje tegen Frankrijk

“Onze beste middenvelder was Schouten. Dat zo weinig mensen in het begin van zijn carrière het in hem zagen zitten, zegt veel over de kennis in ons voetbal”, verwijst Van Hanegem naar diens beginjaren bij ADO Den Haag en Telstar. “Schouten doet geen moeilijke dingen, maar neemt vrijwel altijd de juiste beslissing. Dat deed Joey Veerman niet, zijn optreden tegen Polen was gewoon niet goed genoeg. En datzelfde kun je gerust zeggen van Simons, die nog steeds bij elk balcontact het hele EK lijkt te willen beslissen.”

Lees ook: Derksen stoort zich: iedereen is lyrisch over speler die 'totáál onvoldoende' is

“Hij ligt ook voortdurend op dat veld te stampen alsof hij zwaar geblesseerd is. Begrijp me niet verkeerd, ik zie ook wel dat hij veel potentie heeft. Al vind ik dat gejammer van de zogenaamde kenners op televisie die roepen dat ze hem een goede wedstrijd zo enorm zouden gunnen, irritant. Het is een EK, geen schoolvoetbaltoernooi.”