Van Hooijdonk tipt Koeman voor 'nummer 9-positie': ‘Ik wil een lans breken’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
18 dec. 2023, 10:25
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Pierre van Hooijdonk vindt dat Joshua Zirkzee in aanmerking moet komen voor het Nederlands elftal. De aanvaller van Bologna is bezig aan een bijzonder sterk seizoen in de Serie A en in de optiek van de oud-international is hij zeker een speler die bondscoach Ronald Koeman in de gaten moet blijven houden.

"Ik wil een lans breken voor iemand die de meeste mensen in Nederland heel weinig zien", vertelde Van Hooijdonk zondagavond bij Studio Voetbal. "Bologna is de nummer vier van Italië en won zondagavond met 2-0 van AS Roma, met weer een fantastische Zirkzee. Wat hij op dit moment aan het doen is in de Serie A… Hij koppelt zijn goede spel nu ook aan doelpunten."

Zirkzee kwam zondagavond weliswaar niet tot scoren, maar speelde wel een goede wedstrijd voor het team van Thiago Motta. De spits was tot dusver goed voor zeven doelpunten in zestien duels in de Serie A. Alleen Olivier Giroud (acht), Domenico Berardi (negen) en Lautaro Martínez (vijftien) kwamen tot meer doelpunten in de Italiaanse competitie.

Van Hooijdonk tipt Koeman. "Als we het hebben over het Nederlands elftal en de nummer 9-positie, zou ik aanstaande woensdag tegen Internazionale en aanstaande zaterdag tegen Atalanta eventjes naar Bologna gaan kijken." Zirkzee speelde in totaal 45 jeugdinterlands voor Nederland, van de Onder-15 tot en met Jong Oranje. Bij de laatste generatie kwam hij tot zeven treffers in negentien interlands.

Motta is vanzelfsprekend blij met Zirkzee. "Hij bewijst elke dag dat het heel goed met hem gaat. Hij heeft veel technische en fysieke kwaliteiten en helpt de groep altijd. Zirkzee moet ongetwijfeld nog beter worden, maar verricht nu al geweldig werk."

La Gazzetta dello Sport prees Zirkzee de hemel in. "Hij behoorde tot de beste spelers op het veld en blijft maar groeien." Il Corriere dello Sport gaf de Nederlander zelfs een 8,5. "Strak gedekt door de verdedigers van Roma, maar wist toch applauswaardig spel te laten zien."