Van 't Schip zou een van zijn beste spelers bij Ajax nu niet opstellen bij Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
24 jun. 2024, 07:30
24 jun. 2024, 12:19
John van 't Schip, voormalig trainer van onder meer Ajax
© NOS/Mee Met Oranje - John van 't Schip, voormalig trainer van onder meer Ajax

John van ’t Schip zou Joshua Zirkzee opstellen als spits van het Nederlands elftal op het EK in Duitsland. De voormalig trainer van Ajax ziet dat Memphis Depay niet in beste vorm steekt en denkt dat Depay beter op een andere positie opgesteld kan worden.

Met Zirkzee, Wout Weghorst en Brian Brobbey heeft bondscoach Ronald Koeman in ieder geval drie alternatieven voor Depay in de spits. Hoewel Brobbey vorig seizoen onder Van ’t Schip een van de belangrijkste spelers van Ajax was, opteert de clubloze trainer voor Zirkzee. “Zirkzee heeft een fantastisch seizoen gehad in de Serie A", vertelde Van ’t Schip zondagavond bij Studio Fußball op de NOS. "Het is een échte spits, die in Italië gewend is om tegen hele goede verdedigers te spelen. Hij heeft ook een constant seizoen gehad. Memphis zou er dan omheen kunnen spelen."

Artikel gaat verder onder video
De Oranje-opstelling van John van 't Schip
© NOS - De Oranje-opstelling van John van 't Schip

Van ’t Schip zegt Zirkzee een échte nummer 9 te vinden. “Hij is sterk en aanspeelbaar.” Als het aan de oud-voetballer ligt, zou Zirkzee voorin geflankeerd worden door Cody Gakpo (links) en Jeremie Frimpong (rechts), met Depay erachter. Als spits is Depay minder geschikt, ziet Van ’t Schip. "Hij heeft niet echt een constant seizoen gehad bij Atlético Madrid. Hij had blessures en heeft amper hele wedstrijden gespeeld, hij moest vaak invallen", zegt Van 't Schip over Depay.

"En nu wordt ineens verwacht dat hij het elftal gaat dragen. Hij is natuurlijk nooit een dragende speler geweest, het is een momentenvoetballer. Als spits komt hij vaak in de situatie dat hij de bal moet vasthouden om verder te kunnen voetballen. Dan laat hij zich te vaak verrassen en weet hij niet altijd precies waar hij staat en waar de verdediger staat. Je wilt dan juist doorvoetballen, dat is wat je zoekt. Ik denk dat je hem er beter omheen kan gebruiken, op 10 of meer aan de zijkant."

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Derksen en Van der Gijp maken één man helemaal af na Nederland - Frankrijk

Lees ook: UEFA geeft AD-fotograaf schuld van controverse na goal Simons

Lees ook: Shownieuws vraagt zich af of Memphis Depay het EK ‘misbruikt’

Voor Brobbey is dus geen plek in zijn ideale opstelling. “Dat heeft meer te maken met zijn fysieke gesteldheid, met dat hij op dit moment niet helemaal fit is. Als trainer kan je op dit moment meer bouwen op Zirkzee, dan op een Brobbey. Die kan negentig minuten spelen.”

Moet Memphis Depay starten tegen Oostenrijk?

8.8%

13.9%

77.2%

1901 stemmen