Vijf redenen waarom je tóch gewoon Nederland - Noord-Macedonië moet kijken

Max Max
21 jun. 2021, 12:33
21 jun. 2021, 16:51
© IMAGO

In de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam trappen vanavond om 18.00 uur Nederland en Noord-Macedonië af voor het laatste pouleduel van beide landen in groep C. Helaas voor hen is Noord-Macedonië al uitgeschakeld na twee nederlagen tegen Oostenrijk en Oekraïne. Tegen dezelfde landen won Oranje en daardoor gaat het Nederlands elftal als groepshoofd naar de achtste finale.

Er staat, behalve de eer en een bonus van een miljoen euro voor de voetbalbonden, dus weinig meer op het spel vanavond in Amsterdam. Maar wij hebben vijf redenen waarom je tóch gewoon moet kijken vanavond.

1. Gravenberch krijgt de kans op het middenveld

Omdat Marten de Roon geschorst zou zijn bij een gele kaart vanavond kiest bondscoach Frank de Boer er vanavond voor om Ryan Gravenberch in zijn basisopstelling op te nemen. De jonge Ajacied maakte afgelopen jaar al indruk in Amsterdam en lijkt ook bij Oranje moeiteloos aan te sluiten bij het hogere niveau.

De middenvelder mag vanavond bewijzen dat het terecht is dat bondscoach Frank de Boer hem erbij heeft gehaald. Hij moet samen met Frenkie de Jong de toekomst van Oranje op het middenveld zijn, dus ga er maar eens goed voor zitten vanavon.

2. Fenomeen Goran Pandev neemt vanavond afscheid

Hij is een fenomeen in eigen land. Goran Pandev neemt vanavond in de Johan Cruijff ArenA afscheid als voetballer. Mooi detail, omdat Noord-Macedonië zich voor het eerst in de historie plaatste voor een EK waas Pandev met zijn 37 jaar afgelopen week de jongste doelpuntenmaker voor Noord-Macedonië op een EK. Hij speelde in totaal 120 interlands voor zijn land en scoorde 38 keer.

"Mijn contract bij Genoa loopt af, het is mooi geweest. Ik ben dankbaar dat ik zo afscheid kan nemen. Ook dit EK heeft weer een prachtig deelnemersveld. En we zijn er voor het eerst bij met onze landenploeg.”

3. Oranje wil in de 'flow' blijven

Bondscoach Frank de Boer gaat niet teveel wisselen vanavond. Er is volgens de bondscoach genoeg tijd na het duel van maandagavond om aankomende zondag, als Oranje de achtste finale speelt, weer helemaal fit te zijn.

De Boer wil de wedstrijd tegen Noord-Macedonië gebruiken om het 1-5-3-2 systeem er verder in te slijpen en Oranje nog meer te laten wennen aan de patronen die bij die opstelling horen. Daarom past hij slechts twee wissels toe, De Roon maakt plaats voor Gravenberch en Weghorst moet toekijken hoe Malen zijn plek inneemt.

4. Spitsenduo Depay - Malen mag het gaan laten zien

Wout Weghorst deed het zeker niet slecht in de duels met Oekraïne en Oostenrijk. In het eerste duel scoorde hij zelfs. Toch is er wel twijfel of de optie met Weghorst in de spits de beste is voor Oranje.

Op de momenten dat Donyell Malen inviel liep het namelijk ook wel heel goed bij Oranje. Net als afgelopen donderdag tegen Oostenrijk, toen Memphis Depay de ingevallen Malen wegstuurde en laatstgenoemde een puntgave assist gaf op de opgestormde Denzel Dumfries. Gaan de twee spitsen vanavond opnieuw een showtje weggeven?

5. Denzel Dumfries gaat voor topscorerstitel

Oké, zonder gekheid, de kans dat Denzel Dumfries topscorer wordt van dit EK is natuurlijk heel erg klein. Maar er is zeker een kans, want de rechtsback van Oranje staat na twee duels op twee doelpunten en staat daarmee slechts één goal van de eerste plek.

Tegen de zwakke broeder uit de poule, Noord-Macedonië, zal Dumfries ook zeker weer de kans krijgen om in de zestien van de tegenstander te verschijnen en wellicht de trekker over te kunnen halen. Dus wij zeggen, 'alle ballen op Denzel!', al is het maar omdat we van culthelden houden.