De 'Cruijff van Limburg' op 79-jarige leeftijd overleden

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
16 jun. 2024, 12:55
16 jun. 2024, 13:08
Willy Dullens, Nederlands elftal, Oranje
© IMAGO - Voormalig international Willy Dullens

Willy Dullens is op 79-jarige leeftijd overleden, dat meldt zijn oude club Fortuna Sittard zondagmorgen. De middenvelder speelde vier interlands voor Oranje en behoorde in de jaren 60 van de vorige eeuw tot de grootste talenten uit het Nederlandse voetbal. Door een zware knieblessure stopte hij in 1968 noodgedwongen met voetballen.

Vanuit de jeugd van Sittardia, een van de voorlopers van het huidige Fortuna Sittard, brak Dullens in het seizoen 1963/64 door in het eerste elftal. Met de Limburgse club promoveerde hij tweemaal naar de Eredivisie en in 1966 werd hij als eerste divisiespeler uitgeroepen tot voetballer van het jaar, een unicum in het Nederlands voetbal. Hij eindigde nog voor Johan Cruijff. Die zei daarover dat Dullens "misschien nog wel een betere techniek had dan hijzelf".

Voormalig Oranje-international Willy Dullens is overleden

In 1966 debuteerde Dullens in een oefeninterland tegen België (3-1 winst) in het Nederlands elftal. Bij de laatste treffer van Oranje leverde hij de assist op Willy van der Kuijlen. Uiteindelijk kwam de middenvelder tot vier interlands. In een ingelaste oefenwedstrijd tegen Vitesse, op 7 augustus 1966, kwam Bart van Ingen ongelukkig op de knie van Dullens terecht. De toen 21-jarige Limburger zou nooit volledig van die blessure herstellen.

Lees ook: Van Basten weer kritisch op Oranje-zondebok van 2022: 'Hij heeft zich niet ontwikkeld'

Nadat Dullens een punt achter zijn carrière zette, speelde Ajax een benefietwedstrijd in het Olympisch Stadion tegen het Duitse Alemannia Aachen. Met de opbrengst van het duel kocht hij een kapperszaak in Sittard. Begin deze eeuw keerde hij terug in het betaald voetbal. Eerst als technisch adviseur bij Fortuna Sittard en daarna vervulde hij diezelfde functie bij VVV-Venlo. In 2013 ging hij weer aan de slag in Sittard. De afgelopen jaren kampte Dullens met beginnende dementie.

Lees meer over:

Oranje