Van Basten hoopt op rentree in Oranje na 361 (!) dagen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
06 feb. 2024, 08:49
06 feb. 2024, 08:53
© IMAGO

Marco van Basten heeft er vertrouwen in dat een fitte Memphis Depay het Nederlands elftal vooruit kan helpen. De aanvaller van Atlético Madrid heeft door divers blessureleed een moeizaam kalenderjaar achter de rug: hij speelde in 2023 slechts 647 minuten. Depay was afgelopen jaar in slechts twee van de tien interlands inzetbaar en speelde op 27 maart zijn allerlaatste interland. Depay heeft de ziekenboeg inmiddels echter verlaten en oogt in vorm, ruim vier maanden voor aanvang van het EK in Duitsland.

Depay was in zijn laatste zes officiële duels voor Atlético goed voor vijf treffers en twee assists. Bij het Ziggo Sport-programma Rondo kaart presentator Wytse van der Goot aan dat Depay 'in vorm' is. "Dat wordt ook zo overdreven", counterde Van Basten. "Hij heeft nu een paar wedstrijden gespeeld bij Atlético en ik heb hem tegen Real Madrid ook niet gezien." Van Basten doelde op de stadsderby, waarin de Oranje-international een klein half uur meedeed en overigens de assist op de late gelijkmaker van los Colchoneros verzorgde.

Gaat Depay weer belangrijk worden voor Oranje?

"Het is een goede voetballer, daar hoeven we niet over te discussiëren", benadrukte Van Basten. "Hij speelt nu bij Atlético, hij is een tijd geblesseerd geweest. Laatste paar wedstrijden is hij ingevallen en heeft hij een paar doelpunten gemaakt, dus het is voor hem nu belangrijk om weer veel te spelen. En uiteindelijk moet hij zichzelf laten zien door het maken van doelpunten, het creëren van kansen, et cetera. Dit is wel de Memphis die we willen zien. Als hij zo speelt, dan is hij in Oranje natuurlijk meer dan welkom."

Oud-international Phillip Cocu ziet wel toekomst in het spitsenduo Brian Brobbey - Depay bij Oranje. "Die zouden zeker aanvullend aan elkaar kunnen zijn", reageerde de voormalig middenvelder op de suggestie van Van der Goot. "Als Memphis in goeden doen is en hij is fit, dan maakt hij altijd goals. Hij heeft altijd dreiging. En Brobbey als aanspeelpunt, dat zou heel goed kunnen werken met lopende spelers eromheen."

Lees ook: Derksen hoeft ‘twee zwakke broeders’ niet in Oranje te zien

Bondscoach Ronald Koeman is in ieder geval geen fan van twee diepe spitsen naast elkaar voorin, zo maakte hij zondag duidelijk bij het ESPN-programma Goedemorgen Eredivisie. “Eindelijk begint Depay weer hele wedstrijden te spelen. En hij scoort. Als dat doorzet, kan hij nog heel belangrijk voor Oranje zijn. Hij zou bijvoorbeeld ook prima vanaf links kunnen spelen in zo’n vrije rol. En Brobbey is een serieuze optie om mee te starten centraal. Hij maakt een mooie ontwikkeling door. Twee diepe spitsen naast elkaar voorin? Dat heeft niet mijn voorkeur bij het EK.’’