Wat staat er op het spel in de Nations League?

Max Max
04 sep. 2020, 15:13
14 mei 2021, 13:52
© IMAGO

Donderdagavond 3 september is de tweede editie van de Nations League begonnen. Onder meer Duitsland - Spanje stond op het programma als absolute topwedstrijd in de nieuwe versie van het 2 jaar geleden opgezette toernooi.

In de vorige editie wist Oranje in een poule met Duitsland en Frankrijk de eerste plek te bemachtigen en werd de Final Four bereikt. Bij dat mini-toernooi in Portugal werd in de halve finale ook nog eens Engeland verslagen, waardoor Oranje mocht strijden voor de titel in de eerste Nations League. De finale tegen Portugal ging echter helaas verloren.

Wat valt er te winnen tijdens deze Nations League?

Ten opzichte van de eerste versie van de Nations League zijn er enkele kleine wijzigingen doorgevoerd. In tegenstelling tot de vorige editie bestaan poules in divisie A (waar Nederland in zit) uit vier in plaats van drie landen per groep. Bij de loting werd Oranje gekoppeld aan Italië, Polen en Bosnië en Herzegovina. Dat levert dus twee extra wedstrijden op. Deze wedstrijden worden allemaal in september, oktober en november gespeeld.

Aan het einde van de wedstrijden degraderen alle landen die in divisies A, B en C onderaan eindigen in hun poule naar een lagere divisie. Vanuit de divisies B, C en D promoveren de groepswinnaars naar een divisie hoger. De vier poulewinnaars van divisie A spelen in de Final Four om de eindzege in de Nations League. Een van die vier landen zal als gastland fungeren. De finaleronde zal in september of oktober 2021 gespeeld worden.

De wedstrijden van Oranje in deze Nations League:

Welke invloed heeft de Nations League op het WK 2022?

Met de Nations League zijn geen rechtstreekse tickets voor het WK van 2022 in Qatar te verdienen. Het toernooi is voor sommige landen wel een eventueel vangnet als het via de WK-kwalificatie misgaat.

Bij de loting voor de WK-kwalificatie op 29 november as. worden de 55 Europese landen verdeeld over tien poules van vijf of zes landen. Alle groepswinnaars plaatsen zich daaruit rechtstreeks voor het WK; de nummers twee gaan naar de play-offs.

Die tien landen die naar de play-offs gaan, zullen aangevuld worden met de twee beste groepswinnaars van de Nations League die zich nog niet voor het WK of de play-offs geplaatst hebben. Er wordt dus eerst gekeken naar de groepswinnaars van poule A van de Nations League, dan naar poule B, enzovoort. Zo zijn er twaalf landen in de play-offs, die strijden om de zes overgebleven WK-tickets.

Er is nog een extra bonus voor de vier groepswinnaars in divisie A van de Nations League. Zij worden bij de WK-kwalificatie in een poule met vijf landen in plaats van zes landen geplaatst. Omdat er dan twee wedstrijden minder gespeeld hoeven te worden, komt er op de kalender ruimte vrij om de Final Four van de Nations League.

Lees meer over:

Nations League WK 2022