Waterreus hekelt praktijken van duo bij Oranje: ‘Een heel circus’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
05 jun. 2024, 07:33
05 jun. 2024, 07:35
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/MeeMetOranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Alles wijst erop dat Ronald Koeman woensdag gaat bekendmaken dat Bart Verbruggen de eerste doelman van het Nederlands elftal op het EK wordt. De doelman van Brighton & Hove Albion keepte vijf van de laatste zes interlands van Oranje en liet daarin een goede indruk achter. De bondscoach heeft aangegeven dat zijn eerste keuze voor het EK beide oefeninterlands, donderdag in De Kuip tegen Canada en maandag tegen IJsland, in de basis zal staan en licht naar verwachting woensdag zijn keuze toe.

Voor Ronald Waterreus, goed voor acht interlands, lijdt het geen twijfel dat Verbruggen de eerste keeper gaat zijn op het EK. “Ik kan echt geen enkele reden verzinnen waarom Koeman een andere keuze zou maken. De bondscoach heeft er natuurlijk al eerder iets over gezegd en sindsdien is Bart alleen maar beter gaan keepen”, vertelt hij in gesprek met De Telegraaf. “Zoals hij heeft gekeept tegen Duitsland, is wat je als bondscoach wil zien. Wat mij betreft, is de vraag wie de eerste keeper wordt dus niet zo spannend.”

Artikel gaat verder onder video

Kiest Koeman voor Verbruggen als nummer één van Oranje?

Tim Krul vindt snelle duidelijkheid altijd belangrijk. “Maar nu helemaal, omdat het Nederlands elftal in mijn ogen drie nummers één heeft. Ik vind dat Bart, Justin en Mark elkaar bijna niets ontlopen en allemaal allround zijn”, benadrukt de vijftienvoudig international. “Door een snelle keuze te maken, kunnen de nummers twee en drie zich in hun rol schikken. Tijdens het WK in Brazilië hebben we laten zien dat het groepsgevoel cruciaal is. En keepers zijn soms eenlingen. Stel je de beslissing over de eerste doelman tot het laatste moment uit, dan kan dat tot frustratie leiden.”

Lees ook: Davy Klaassen is getrouwd met zijn partner

Ed de Goey wist op zijn beurt zelfs tijdens het EK van 2000 niet of hij de stand-in van Edwin van der Sar was. “Pas tijdens het toernooi, toen Van der Sar geblesseerd raakte, werd duidelijk dat Sander Westerveld tweede keeper was en ik derde doelman. Als je hoort dat je niet gaat keepen, is dat wel even een knauw. Maar als goede professional moet je de knop ook weer snel kunnen omzetten. En samen optimaal gaan werken om te zorgen dat die eerste keeper een toptoernooi gaat afwerken. Als dat lukt, heb je daar als tweede of derde keeper ook veel voldoening van.”

Verbruggen ziet in Verbruggen, net als Frans Hoek al aangaf recent, de keeper van Oranje voor de komende jaren. “Hij heeft het hele pakket, is een allround doelman. Zijn sterkste punt vind ik zijn enorme stabiliteit en dat is heel knap voor een keeper van 21. Iemand die hem ziet keepen en niet weet hoe oud hij is, zou hem nooit op 21 schatten.” De oud-keeper zou het ook fijn vinden als de slepende discussie over wie er moet gaan keepen voorlopig kan worden gesloten. “Het zou heel goed zijn als er weer stabiliteit komt onder de lat.”

Lees ook: De Ligt waarschuwt voor rampscenario Oranje op EK

“En dat kan ook gewoon met deze keepers. Louis van Gaal en Frans Hoek hebben er een heel circus van gemaakt”, doelt Waterreus op het feit dat de ex-bondscoach besloot om Jasper Cillessen en Mark Flekken thuis te laten voor het WK van 2022 en Bijlow, Remko Pasveer en Andries Noppert wel mee te nemen. “Koeman zit daar heel anders in. Die wil gewoon rust op dat gebied hebben. Koeman wil een keeper hebben waarop hij kan vertrouwen en zal niet de hele tijd gaan wisselen. Die vastigheid gaat er gewoon komen.”

Wie vind jij de beste keeper voor Oranje?

67.4%

27.9%

4.7%

494 stemmen