Terugkijken: Tsjechië - Nederland EK 2004

Max Max
27 jun. 2021, 11:06
27 jun. 2021, 15:22
© IMAGO

Vanavond speelt het Nederlands elftal de de achtste finale wedstrijd tegen Tsjechië, een land waar Oranje in het verleden al verschillende malen tegen uitkwam. Zowel in kwalificaties als op eindtoernooien vochten beide ploegen mooie duels uit.

Eén van die duels zal nog vers in het geheugen staan van menig voetballiefhebber. In de poulefase van het EK 2004 in Portugal werd op 19 juni in het Estadio Municipal de Aveiro gespeeld. Nadat Oranje het eerste duel tegen Duitsland gelijk had gespeeld was minimaal een gelijkspel noodzakelijk om plaatsing voor de volgende ronde in eigen hand te houden.

Lange tijd leek er niets aan de hand voor Oranje. Door doelpunten van Wilfred Bouma en Ruud van Nistelrooij kwam Nederland op een comfortabele 2-0 voorsprong en ook de snelle 2-1 van Koller bracht Oranje niet van zijn stuk. Met een excellerende Arjen Robben was Oranje op jacht naar de 3-1.

De wissel die Advocaat daarna toepaste staat nog altijd bekend als een van de meest discutabele wissels ooit. Hij haalde de beste man van het veld, Arjen Robben, voor de verdedigend ingesteld Paul Bosvelt, om meer zekerheid in te bouwen. Robben was niet te genieten door de wissel en kreeg gelijk. Nederland gaf het duel, dat stevig in handen was, volledig weg. Tsjechië wist in het resterende kwartier nog twee keer te scoren en ging er met de overwinning van door. Advocaat zou voor altijd 'de man van de wissel' blijven.

Fataal was het verlies tegen Tsjechië niet, omdat Duitsland zowel tegen Letland als Nederland gelijkspeelde en ook verloor van de Tsjechen.

Nederland Tsjechië 2004: de beelden