Wie kan er in de spits bij Oranje?

Max Max
21 mrt. 2023, 09:08
21 mrt. 2023, 09:09
© IMAGO

Zowel Luuk de Jong als Vincent Janssen gaf vorige week aan niet meer beschikbaar te zijn voor de selectie van het Nederlands elftal. Nu is het de vraag, wie heeft Oranje nog over voor de spitspositie? De spoeling wordt steeds dunner voor de nieuwe bondscoach Ronald Koeman.

De bondscoach van Oranje zal zijn keuze voor de spitspositie moeten maken uit een klein groepje overgebleven spelers. Daarbij zit bijvoorbeeld ook Ajax-reserve Brian Brobbey, die ondanks zijn reserverol bij de Amsterdamse club toch bij de selectie van Oranje zit.

Koeman zegt daarover: "Het is duidelijk dat we niet heel veel keuze hebben. De selectie van Brobbey geeft dat ook aan", vervolgde Koeman. "Ik selecteer een jongen die geen basisspeler is bij Ajax, maar wel iemand met toekomst. Als ik veel meer keuze had gehad dan had ik ook naar ritme en speeltijd kunnen kijken. Dat ging nu niet."

Depay en Weghorst

Het moet Koeman dan ook goed gedaan hebben dat Memphis Depay de weg omhoog bij Atletico gevonden heeft. "Gelukkig mag Memphis de laatste weken weer beginnen, maar hij heeft een lange periode geen hele wedstrijden gespeeld. Ik heb er vertrouwen in dat hij opnieuw een hoog niveau kan halen in Oranje."

En ook Wout Weghorst heeft veel minuten gemaakt bij Manchester United de laatste tijd. Of hij de nummer één in Oranje kan worden is echter zeer de vraag."Ik vond Luuk de Jong destijds een betere pinchhitter dan Weghorst, maar Weghorst heeft zich dusdanig ontwikkeld dat hij een serieuze optie is voor de basis. Hij hoeft niet plan B te zijn."

'Ik respecteer hun keuze'

Koeman kwam tijdens de persconferentie ook nog even terug op de keuze van Luuk de Jong en Vincent Jansen om zich niet meer beschikbaar te stellen bij Oranje: 'Ik respecteer die keuze, al zouden veel spelers het niet doen. Ik heb altijd gezegd dat het Nederlands elftal een zaak is van graag of niet. Als je naar Oranje komt moet je trots zijn dat je erbij zit. En als dat om wat voor reden dan ook niet zo is, dan is het beter om thuis te blijven."