Wim Kieft geniet van ‘overacting’ bij Oranje: ‘Dan moet-ie naar huis gaan’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 jun. 2024, 08:25
09 jun. 2024, 07:47
Het Nederlands elftal viert de 4-0 zege op Canada
© IMAGO - Het Nederlands elftal viert de 4-0 zege op Canada

Wout Weghorst moet blij zijn dat hij duidelijkheid heeft gekregen van Ronald Koeman over zijn rol in het Nederlands elftal op het EK in Duitsland, zo oordeelt Wim Kieft. De aanvaller vertelde donderdag na de 4-0 oefenzege op Canada dat de bondscoach hem reeds heeft medegedeeld dat hij geen basisspeler zal zijn op het toernooi. “Op dit moment ben ik niet de spits van Oranje. Dat is erg teleurstellend en klote”, zo zei de maker van de 3-0.

"Genieten was het van het staaltje overacting van Weghorst na afloop in De Kuip. Terwijl hij een minuut na zijn komst als invaller voor Brian Brobbey op de goede plaats stond om bijna traditioneel z’n doelpuntje mee te pikken", verwijst Kieft in De Telegraaf naar de 3-0. "Wout stond erbij alsof hem groot onrecht was aangedaan. Koeman had hem laten weten dat hij niet in aanmerking kwam voor een basisplaats in Oranje op het EK in Duitsland.”

Artikel gaat verder onder video

Wout Weghorst betreurt reserverol bij Oranje

“Voor niemand anders dan voor Weghorst een verrassing en het einde van de wereld", zo benadrukt Kieft op cynische wijze in zijn column. “Maar laat Wout blij zijn dat Koeman duidelijkheid verschaft. Dan weet je waar je aan toe bent. Rinus Michels liet je in onze tijd altijd in het ongewisse. Weghorst weet nu in welke rol hij zich moet schikken.”

Lees ook: Valentijn Driessen ziet geen toekomst meer voor basisspeler in Oranje

“En als hij daar niet mee kan leven, moet-ie naar huis gaan”, aldus Kieft. Weghorst was na afloop overigens ook blij dat Koeman duidelijk was geweest richting hem. “Ik waardeer het dat de bondscoach helder is geweest. Het is vervelend. Je wil altijd spelen. Dat is cliché, maar het is wel zo. Het is nu aan mij om de rol die ik krijg zo goed mogelijk in te vullen en er alles aan te doen om dat te veranderen”, zo benadrukte de 31-jarige aanvaller, die overigens in verband wordt gebracht met een transfer naar Ajax.

Lees ook: Rafael van der Vaart: 'We ergeren ons dood aan hem'

“Uiteindelijk ben je met z'n allen bezig aan iets moois en gaat het hopelijk een hele mooie zomer worden. Daar is iedereen voor nodig. Ook al was het niet de boodschap waar ik op hoopte, ik waardeer het wel.” Weghorst, goed voor 32 interlands en 10 doelpunten, vervult een belangrijke rol in de tweede periode van Koeman als bondscoach. Hij speelde gemiddeld 51 minuten in de dertien interlands sinds maart 2023 en was daarin goed voor vijf goals.

Is het terecht dat Wout Weghorst geen basisspeler bij Oranje is?

84.7%

15.3%

301 stemmen

In de laatste drie (oefen)interlands scoorde hij weliswaar tweemaal, maar stond hij in totaal ook maar 56 minuten binnen de lijnen. In het oefenduel met Canada kwam hij na iets meer dan een uur spelen binnen de lijnen en met een van zijn eerste balcontacten breidde hij de score uit naar 3-0.