Wisselmogelijkheden Koeman: Negen Oranjespelers speelden nog niet op het EK

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
27 jun. 2024, 16:27
28 jun. 2024, 14:23
Nederlands elftal, Oranje
© IMAGO - Het Nederlands elftal traint in aanloop naar het EK-duel met Polen

Na de wanvertoning van Oranje tegen Oostenrijk (2-3) werd de roep voor wisselingen in de ploeg van Ronald Koeman groter. De vraag is of de bondscoach echt zijn opstelling overhoop gaat gooien, maar hij heeft wel nog voldoende spelers achter de hand. Negen internationals van het Nederlands elftal maakten nog geen enkele minuut op het EK in Duitsland.

Mark Flekken

Artikel gaat verder onder video

Koeman vertelde bij zijn aanstelling voor zijn tweede periode als bondscoach dat hij graag met een vaste nummer één werkte. Door blessures kwam dat er echter lange tijd niet van. Meerdere doelmannen kregen de kans, onder wie Flekken. Hij was het afgelopen seizoen basisspeler bij Brentford en hield in maart tegen Schotland zijn doel schoon. Desondanks kiest Koeman voor Bart Verbruggen zijn eerste keeper.

Justin Bijlow

De nummer een-positie van Verbruggen betekende dat ook Bijlow een reserverol heeft. Dat de doelman van Feyenoord geen basisplaats heeft, is geen verrassing. Hij was wegens blessureleed afgelopen seizoen geregeld niet van de partij in Rotterdam. Arne Slot gunde hem in de slotweken nog minuten zodat hij zich in de EK-selectie kon spelen, maar in de aanloop naar het toernooi kreeg hij alsnog te horen dat hij achter Verbruggen en Flekken de derde doelman zou zijn.

Lees ook: Sneijder mist één speler bij Oranje: 'De echte mannen zijn nog niet opgestaan'

Ian Maatsen op een persconferentie bij het Nederlands elftal
© IMAGO - Ian Maatsen op een persconferentie bij het Nederlands elftal

Wat is het eindstation van Oranje op het EK in Duitsland?

54.3%

16.1%

8.1%

4.6%

16.9%

5093 stemmen

Ian Maatsen

De verbazing was groot toen Koeman zijn EK-selectie wereldkundig maakte en daarin in eerste instantie géén plek had voor Maatsen. Voor de linkervleugelverdediger kwam het eindtoernooi in Duitsland ondanks een geweldige tweede seizoenshelft bij Borussia Dortmund nog te vroeg. Na het wegvallen van Frenkie de Jong besloot Koeman Maatsen alsnog naar Wolfsburg over te laten vliegen. Maatsen moet echter, naast Nathan Aké, ook Micky van de Ven voor zich dulden op de linksbackpositie.

Artikel gaat verder onder video

Ryan Gravenberch

Door de naam van Frenkie de Jong ging zes dagen voor de eerste groepswedstrijd tegen Polen een streep. In een eerder stadium zag Koeman al Mats Wieffer, Marten de Roon en Quinten Timber wegvallen. Laatstgenoemde leek na het uitvallen van De Jong, en ook Teun Koopmeiners, nog te mogen hopen op een selectieplek, maar bleek niet fit genoeg. Gravenberch profiteerde van het uitvallen van de ene na de andere middenvelder, maar moet geduldig wachten op een kans. Daar zal hij ongetwijfeld rekening mee hebben gehouden. Na een moeizaam eerste seizoen bij Liverpool was Gravenberch sowieso al de grote verrassing in de EK-selectie.

Steven Bergwijn

Kritiek was er ook op Koeman omdat hij in zijn definitieve selectie een plekje had ingeruimd voor Bergwijn. De Amsterdammer werd twee jaar geleden de nieuwe recordaankoop van Ajax en ging voortvarend van start, maar ontsnapte niet aan de malaise. De aanvaller werd misschien wel het gezicht van het teleurstellende Ajax-seizoen 2022/23. Als aanvoerder kon hij in de voorbije jaargang eveneens niet het verschil maken. Koeman heeft desondanks vertrouwen in Bergwijn en denkt hem aan de praat te kunnen krijgen. Maar ondanks lovende woorden over zijn prestaties op het trainingsveld, kwam de aanvaller vooralsnog niet binnen de lijnen.

Brian Brobbey op de training van het Nederlands elftal
© IMAGO - Brian Brobbey op de training van het Nederlands elftal

Brian Brobbey

Waar Bergwijn in het afgelopen seizoen met regelmaat het mikpunt van kritiek was, geldt dat een stuk minder voor Brobbey. De beresterke spits ging moeizaam van start, kreeg de volle laag van Marco van Basten en Koeman, maar werkte vervolgens hard aan zijn verbeterpunten en groeide uit tot international. Helaas voor Brobbey worstelde hij tijdens het trainingskamp in Wolfsburg met zijn fitheid. Ook fit lijkt hij niet in de plannen van Koeman voor te komen. Memphis Depay is de eerste keus in de spits en Wout Weghorst vaste invaller.

Artikel gaat verder onder video

Joshua Zirkzee

Dat laatste maakt dat ook Zirkzee dit toernooi nog niet in actie kwam. Dat de aanvaller van Bologna überhaupt aanwezig is in Duitsland, is voor hem al mooi meegenomen. Zirkzee behoorde, evenals Maatsen, in eerste instantie niet tot de EK-selectie van Koeman. De bondscoach achtte hem echter tóch nodig te hebben. Dat is vooralsnog niet gebleken.