Beste keeper van de wereld moet wijken voor talent

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
10 mei 2024, 12:00
© IMAGO

Pirmin Blaak werd in december uitgeroepen tot beste hockeykeeper ter wereld, maar moet bij Oranje-Rood uit Eindhoven plaatsmaken voor jong talent. Zijn back-up, Nieki Verbeek, is meer speeltijd beloofd en een plek onder de lat delen is voor de doelman van het Nederlandse team geen optie.

"Ik dacht dat ik in een aflevering van Bananasplit was beland", zegt Blaak tegenover Hockey.nl. Afgelopen week kreeg hij opeens te horen dat hij niet meer de eerste doelman zou zijn bij een contractverlenging. "Ik vind het een domme beslissing. Het is toch vreemd dat je een paar maanden geleden nog de beste bent en nu plaats zou moeten maken." Het plan van zijn club Oranje-Rood was dat de routinier zijn plek zou delen met Verbeek. Op die manier kon de talentvolle keeper zich verder ontwikkelen.

Blaak werd vorig jaar verkozen tot beste doelman van de wereld

Blaak wist niks van die plannen. Volgens hem had de club gevraagd om zijn contract met twee jaar te verlengen. Na enige twijfel besloot de doelman dat te doen. "Maar op het tekenmoment waren alle plannen opeens van tafel. Ik zou tweede keeper worden en de speeltijd fifty-fifty delen met Nieki. Dat stond al vast." Volgens Oranje-Rood hadden zij rekening gehouden met de twijfels bij de goalie. "Vanaf oktober waren we in gesprek en alle opties stonden nog open. Toen Blaak later werd uitgeroepen tot beste doelman ter wereld, werd hij vastberaden om nog twee jaar eerste keus te zijn, maar wij hadden toen al besloten om Nieki meer speeltijd te geven. Hij heeft nog niet het niveau van Pirmin, maar hij is talentvol en we willen hem absoluut niet kwijt", aldus bestuurslid Harry van Hout.

Lees ook: Vijftien ijshockeyers sloegen WK met Oranje massaal over

Omdat Blaak zijn plek niet wil delen, vertrekt hij na dit seizoen bij de Eindhovense club. "Ik heb hier jarenlang met veel plezier gespeeld en wilde mijn carrière graag hier afsluiten. Nu ligt mijn focus op de competitie en de play-offs", zegt hij. Hij koestert ook geen wrok richting Verbeek. De drievoudig EK-winnaar is zelfs ooit nog de trainer van zijn jonge collega geweest en overhandigde hem vorig jaar een replica van zijn eigen helm. "Ik had hem graag verder geholpen, maar ik vertelde hem dat deze regeling ons niet in onze kracht stelt."

Op 24 januari 2011 maakte Blaak zijn debuut in het Nederlandse hockeyteamtijdens een wedstrijd tegen Ierland. Een jaar later pakte hij op de Olympische Spelen zilver met Oranje. Verder won de doelman verschillende medailles bij de Hockey World League en Champions Trophy. Eerder dit jaar werd de keeper nog eerste bij de FIH Pro League. Tot dusver stond de doelman 143 wedstrijden onder de lat bij de nationale ploeg.

Het is nog niet bekend waar de toekomst van Blaak ligt. Volgens hem zelf is er genoeg interesse uit binnen- en buitenland.