Hoe deden de Nederlanders het in de Giro d'Italia?

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
26 mei 2024, 18:59
26 mei 2024, 19:04
© IMAGO

Twaalf Nederlanders stonden op zaterdag 4 mei aan de start van de Giro d'Italia in Turijn. Het merendeel haalde zondag niet de finish van de Ronde van Italië in Rome. 3.449 kilometer en 21 etappes verder zijn er slechts vijf Nederlandse renners over.

Thymen Arensman eindigde de Giro zondagmiddag als beste Nederlander in het klassement. De renner van INEOS Grenadiers startte als meesterknecht van Geraint Thomas, maar mocht zelf ook proberen om zo hoog mogelijk in het algemeen klassement te eindigen. Dat lukte, want de klimmer werd zesde en eindigde als tweede beste jongere renner. Daarnaast hielp hij zijn kopman naar het podium in Rome.

Olav Kooij won één etappe in de Girod'Italia

Ook Daan Hoole reed een goede Giro. Hij had een belangrijk aandeel in het succes van Lidl – Trek, waar sprinter Jonathan Milan de roze puntentui én drie etappes won. De hardrijder hield zijn kopman uit de problemen en reed de nodige kilometers op kop van het peloton. Roel van Sintmaartensdijk debuteerde in een grote ronde en reed de Giro ook uit.

Lees ook: Nummer 176 van de wereld stunt en wordt vierde Nederlander op Roland Garros

Nederland won slechts één etappe tijdens de Ronde van Italië. Van tevoren werd er veel verwacht van de sprinters Fabio Jakobsen (Team dsm-firmenich PostNL) en Olav Kooij (Team Visma | Lease a Bike). Laatstgenoemde spurtte in etappe negen naar de overwinning, maar moest na de rustdag opgeven wegens koorts. Jakobsen kwam er in de massasprints in eerste instantie niet aan te pas. Hij leek zich te verbeteren, maar na een valpartij in etappe elf moest hij opgeven.

Jakobsens teamgenoot Bram Welten gaf vanwege ziekte voorafgaand aan de vierde etappe op. In etappe zestien deed Julius van den Berghetzelfde. De knecht van Team dsm-firmenich PostNL kampte al meerdere dagen met ziekteklachten. Gijs Leemrijze was de enige Nederlander van de ploeg die de Giro uitreed. Hij hielp zijn kopman Romain Bardet uit Frankrijk naar een top tien klassering in het algemeen klassement. Zelf werd de knecht ook nog achtste in de twaalfde etappe vanuit de kopgroep.

Ook bij Team Visma | Lease a Bike behaalde slechts één Nederlander de finish in Rome. De ploeg van Kooij zag Robert Gesink al in de eerste etappe de koers verlaten. Tim van Dijke, op het laatste moment de vervanger van de zieke Koen Bouwman, reed zijn eerste grote ronde wel uit. De jongeling was een aantal keer in de aanval en sprintte naar de vierde plek in etappe dertien.

Danny van Poppel kreeg van zijn team BORA – hansgrohe de kans om het in sprintetappes te proberen, maar hij kwam er nooit echt aan te pas. In etappe zestien verliet hij de Ronde van Italië. Zijn beste resultaat zette de sprinter in etappe negen neer (vierde). Eén dag na Van Poppel gaf ook David Dekker van het Franse Arkéa - B&B Hotels er de brui aan. Hij verliet zijn derde Giro in etappe zeventien en kon nooit echt potten breken. In totaal vielen zeven Nederlandse renners uit.