Nederlandse estafetteploeg tóch naar Olympische Spelen door foutje bij concurrent

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
09 jul. 2024, 10:38
09 jul. 2024, 10:49
Nederlandse estafetteploeg, Elvis Afrifa, Taymir Burnet, Xavi Mo-Ajok, Nsikak Ekpo, Churandy Martina
© IMAGO - De Nederlandse estafetteploeg met Elvis Afrifa, Taymir Burnet, Xavi Mo-Ajok, Nsikak Ekpo

De Nederlandse estafettemannen op de 4x100 meter mogen toch deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs. De Atletiekunie heeft dat bevestigd bij de bekendmaking van de olympische selectie. Sprinter Churandy Martina staat in zijn afscheidsjaar daardoor aan de vooravond van zijn zesde Spelen. Taymir Burnet, Elvis Afrifa, Xavi Mo-Ajok, Nsikak Ekpo en Onyema Adigida complimenteren de ploeg.

Eigenlijk had Botswana zich ten koste van Nederland gekwalificeerd voor de 4x100 meter. Bij de Afrikaanse kampioenschappen liepen zij met 38.19 een snellere tijd dan de Nederlanders (38.30) in eerste instantie, waardoor het land de cruciale zestiende plek op de wereldranglijst overnam. Het World Athletics keurt de tijd echter af, omdat er een niet-gecertificeerd startpistool werd gebruikt. Nederland neemt daardoor de zestiende plek weer over en mag als laatste land naar Parijs.

Artikel gaat verder onder video

De Nederlandse estafettemannen mogen naar Parijs

De lastminute plaatsing komt niet onverwacht. De Nederlandse ploeg trainde de afgelopen tijd ook gewoon door. “Ik heb alle regels uitgezocht en ik denk op basis daarvan dat ik kan gaan. Maar andere mensen nemen uiteindelijk de beslissing en ze willen nog niks zeggen, dus ik moet het nog officieel afwachten”, zei Martina onlangs tegen het Algemeen Dagblad.

Lees ook: Olympiër Renzo Tjon-A-Joe zwom in de Surinamerivier tussen de piranha's

Ook Vincent Kortbeek van de Atletiekunie was vorige week positief tegenover de NOS. “Het ziet ernaar uit dat onze estafetteploeg in Parijs mag starten. Maar ik juich pas wanneer ik het zwart-op-wit heb ontvangen van zowel World Athletics als het Internationaal Olympisch Comité.”

Lees ook: Welke Nederlanders hebben zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen?

De Atletiekunie trok in eerder stadium aan de bel toen er geluiden doorkwamen dat de race tijdens het Afrikaanse kampioenschap niet volgens de regels was verlopen. Kortbeek: “Daarop hebben we bij World Athletics aan de bel getrokken en erop aangedrongen om nader onderzoek te doen naar de gang van zaken tijdens die wedstrijd.” Aan dat bezwaar is gehoor gegeven.

Churandy Martina, Olympische Spelen, TeamNL
© IMAGO - Churandy Martina, olympisch atleet van TeamNL

In totaal reizen er 47 atleten af naar Parijs, een recordaantal. Veel ogen zijn gericht op meervoudig wereldkampioene Femke Bol (400 meter horden) en tweevoudig olympisch kampioene Sifan Hassan. Hassan maakt later bekend aan welke afstanden ze gaat deelnemen.

Lees meer over:

Oranje