Meest succesvolle hockeyster ooit Lidewij Welten stopt met hockey

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
20 mei 2024, 17:10
20 mei 2024, 17:10
© IMAGO

De succesvolste Nederlandse hockeyster aller tijden, Lidewij Welten, speelde maandagmiddag met Kampong haar laatste officiële wedstrijd uit haar carrière. De winnares van drie Olympisch gouden medailles verloor in de halve finale van de play-offs van de Nederlandse recordkampioen Den Bosch: 7-0.

Welten wist van tevoren dat het een lastige middag zou worden. Bij winst kon ze haar carrière nog even verlengen, maar Kampong moest tegen haar oude ploeg Den Bosch, waar ze tot 2022 hockeyde, dan wel een 3-0 nederlaag goed maken. Die comeback kwam er niet. Uitgerekend Joosje Burg, een van de speelsters die Welten uit de olympische selectie houdt, maakte een hattrick. De spits hoopte stiekem haar carrière in Parijs af te sluiten, maar bondscoach Paul van Ass neemt haar niet mee. Hij vindt haar té blessuregevoelig en voorbij gestreefd door anderen.

International Lidewij Welten stopt met hockeyen

Welten wil het daar nog niet over hebben. "Ik kies zelf wanneer ik erover wil praten en dat is niet omdat ik het moeilijk vind. Maar ik heb er gewoon even geen zin in. Ik ben nu met zoiets leuks bezig, negativiteit kan altijd nog", vertelt ze in een interview met de NOS. Ze heeft de afwijzing geaccepteerd, maar de wijze waarop, heeft ze wel moeite mee. “Keuzes horen erbij, dat begrijp ik als topsporter als geen ander. Er zijn geen garanties in de topsport. Maar ik denk wel dat dingen op een betere manier hadden kunnen gaan, op het gebied van timing en dat soort dingen." De Spelen in Parijs gaat Welten ook niet volgen. Ze gaat na het seizoen op vakantie en de telefoon gaat dan uit. "Ik ga negen weken weg, ontladen, afstand nemen en dan invullen wat ik in de toekomst ga doen."

Lees ook: Waterpolo-international kwam uit de kast en wilde stoppen

In haar lange carrière won Welten in 2008 (Peking), 2012 (Londen) en 2021 (Tokio) olympisch goud en pakte ze in 2016 (Rio de Janeiro) zilver. In 2015 werd ze verkozen tot 'beste hockeyster van de wereld' en daarnaast won de 247-voudig international drie wereldtitels. Met Den Bosch pakte ze ook nog eens dertien landstitels. Haar laatste olympische medaille is haar het meeste waard. Aan het einde van het seizoen 2020/21 liep de speelster een zware hamstringblessure op, waardoor de Spelen een race tegen de klok werden.

"Dat is een hele pittige periode geweest, een overwinning op mezelf en op mijn lijf. Het was heel eenzaam en heel onzeker, dat heeft er toen wel ingehakt. Het is goed dat je deze vraag aan mij stelt en niet aan mijn vriend, die wordt al emotioneel als hij eraan denkt."