Vanavond om 20.45 staat het oefenduel Nederland – Schotland op het programma. Het Nederlands elftal en het Schotse nationale team ontmoeten elkaar in het Portugese Estádio Algarve, nabij Faro. Beide landen zijn in Portugal op trainingskamp in aanloop naar het EK, dat volgende week begint.

Het duel tussen Nederland en Schotland, dat zich ook plaatste voor het EK 2020, is elf dagen voordat het Nederlands elftal het op dat EK opneemt tegen Oekraïne op zondag 13 juni. Daarna volgen nog wedstrijden tegen Oostenrijk op 17 juni en Noord-Macedonië op 21 juni. Komende zondag oefent Oranje overigens ook nog tegen Georgië. Dat duel wordt gespeeld in de Grolsch Veste in Enschede.

Jubilaris en debutanten

Als Steven Berghuis vanavond minuten maakt in het duel met Schotland betekent dat zijn 25e interland voor Oranje. Berghuis (29 jaar), debuteerde in mei 2016 in een oefeninterland tegen Ierland. Daarna speelde hij nog 23 duels voor Oranje, slechts twee keer speelde hij de volledige 90 minuten mee.

Twee spelers die vanavond bij de selectie zitten kunnen hun debuut maken in Oranje. Cody Gakpo en Jurriën Timber maakten de overstap van Jong Oranje naar het grote Oranje en mogen hopen op hun debuut.

Eerdere ontmoetingen tussen Nederland en Schotland

Oranje en Schotland speelden in totaal 18 keer eerder tegen elkaar. Daarvan won het Nederlands elftal negen keer. Vier keer werd er gelijkgespeeld en vijf keer wist Schotland het duel in winst om te zetten.

De laatste keer dat Nederland en Schotland tegen elkaar speelden was in 2017. Oranje won dat oefenduel met 1-0. De mooiste herinnering tegen de Schotten is de 6-0 zege van Oranje in 2003. Oranje plaatste zich door die overwinning in de play-offs voor het EK 2004. Wesley Sneijder was de grote man aan de kant van Oranje.

De selectie van de Schotten

Op één speler na zijn alle Schotse EK-gangers actief in de Schotse of Engelse competities. De verdeling tussen de Schotse nationale competitie en de Engelse Premier League of Championship is daarbij mooi verdeeld.

Aanvoerder is vedette Andrew Robertsen, die bij Liverpool speelt. Manager Steve Clarke wil samen met hem een winnend team neerzetten. De aanvoerder is ervan overtuigd dat ze kunnen stunten tijdens EK 2020.

Schotland moet het overigens doen zonder John Fleck van Sheffield United. Hij testte positief op corona en zit in isolatie. Men verwacht dat hij wel gewoon aansluit op het EK.

Schotland eindelijk weer op een eindtoernooi

Waren we in Nederland al zwaar teleurgesteld dat Oranje er in 2016 op het EK en 2018 op het WK niet bij was, in Schotland was het nog veel erger. De laatste keer dat de Schotten zich wisten te plaatsen voor een toernooi was voor het WK 1998 in Frankrijk. Schotland pakte toen maar één punt.

Daarna moesten de Schotse voetbalfans dus meer dan twee decennia wachten op een nieuwe deelname aan een eindtoernooi. Voor dit EK wisten de Schotten zich na playoffs te plaatsen, door Servië uit te schakelen.

Schotland speelt op het EK tegen Kroatië, Tsjechië en Engeland. Op maandag 14 juni, één dag na Oranje, komt de ploeg voor het eerst in actie, tegen de Tsjechen.

De selectie van Oranje

Over de selectie van het Nederlands elftal hebben we al veel gezegd en geschreven. Lees in andere berichten op onze site wie er bij is en waarom. Bondscoach Frank de Boer heeft 26 spelers tot zijn beschikking, drie meer dan normaal.

Dit zijn de namen die erbij zijn vanavond tegen Schotland en op het EK:

Keepers:

Tim Krul, Maarten Stekelenburg en Marco Bizot.

Verdedigers:

Stefan de Vrij, Daley Blind, Matthijs de Ligt, Nathan Aké, Denzel Dumfries, Joël Veltman, Patrick van Aanholt, Owen Wijndal en Jurriën Timber.

Middenvelders:

Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum, Marten de Roon, Davy Klaassen, Donny van de Beek, Ryan Gravenberchen Teun Koopmeiners.

Aanvallers:

Memphis Depay, Steven Berghuis, Luuk de Jong, Donyell Malen, Quincy Promes, Cody Gakpo en Wout Weghorst.

De opstelling van Oranje

Tijdens de persconferentie op dinsdag werd duidelijk dat bondscoach Frank de Boer zijn team wil zien in een 1-5-3-2 of 1-3-5-2 formatie. Dat gaat hij vanavond tegen Schotland proberen. In het oefenduel tegen Georgië zal Oranje dan oefenen in een 1-4-3-3.

Marten de Roon zal sowieso spelen vanavond. Hij kent het systeem en moet een belangrijke schakel zijn in het elftal van De Boer. De bondscoach vertelde negen van de elf plaatsen al vast te hebben staan. Welke dat precies zijn weten we mogelijk vanavond.

Dit is de vermoedelijke opstelling van Nederland tegen Schotland:

Krul; Dumfries, De Ligt, Aké, De Vrij en Wijndal; De Roon, F. de Jong en Wijnaldum; Depay en Malen.