Bart Verbruggen scoort punten bij Ronald Koeman en Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
27 mrt. 2024, 09:21
27 mrt. 2024, 10:26
© IMAGO

Ronald Koeman heeft ondanks de 2-1-nederlaag van het Nederlands elftal dinsdagavond tegen Duitsland een overwegend goed gevoel. De bondscoach is van mening dat Oranje op de goede weg is in aanloop naar het EK in Duitsland. “In principe ben ik tevreden over het hele elftal. Het was een heel tactisch spel. Dit geeft absoluut vertrouwen”, zei Koeman, die blij is met de vele verdedigers en middenvelders waaruit hij kan kiezen.

“Maar ook voorin hebben we echt wel mogelijkheden. Mits iedereen fit is. Als je ziet wat Memphis Depay nu al brengt na een jaar met veel blessures… Hij wordt nu hopelijk steeds sterker en fitter. Hij kwam vaak goed in de bal en maakte ook goed ruimte waar de middenvelders in konden lopen. We verliezen helaas, maar dit geeft absoluut goede moed. Ik had mij voor deze interlandperiode voorgenomen om iedereen zoveel mogelijk in actie te zien. Daarom koos ik nu ook voor Quinten Timber en niet weer voor Gini Wijnaldum.”

Lees ook: Driessen voorziet einde voor Oranje-international: ‘Hij kan echt niet meer’

Koeman is ook zeer tevreden over Bart Verbruggen. De bondscoach zag de doelman van Brighton & Hove Albion uitblinken, nadat Mark Flekken afgelopen vrijdag ook reeds indruk maakte tegen Schotland (4-0 winst). “Ik ben zeer tevreden, zowel over Mark als over Bart.” Verbruggen verrichtte tegen Duitsland meerdere prachtige reddingen. “Het geeft veel plezier om een keeper te hebben op deze leeftijd (21 jaar, red.) die het niveau goed aankan, heel goed misschien zelfs wel, en die wordt alleen maar beter.”

Lees ook: Xavi Simons wekt grote irritatie met boycot bij Oranje

Tot aan het EK zal niet duidelijk worden wie de eerste doelman van Nederland zal zijn op het toernooi. “Dat is even afwachten tot aan de zomer”, aldus Koeman, die zelf niet gelukkig was met de 'keeperstombola' bij Oranje. “Het is duidelijk dat het onrustig is geweest bij de keepers, ook met name door blessures. Het liefst wil je naar een vaste eerste doelman en ook naar drie vaste keepers voor een interlandperiode.”

Lees ook: ‘Ik moet ermee dealen dat de beste speler van Nederland op mijn positie staat’

Verbruggen zelf baalde van de winnende treffer in extremis, maar was blij dat hij eerder met een paar sterke reddingen een tegengoal voorkwam. Of hij zich eerste keeper van Oranje voelt? “Vandaag wel, ja”, grijnsde hij. “Maar de bondscoach heeft uitgesproken dat er nog geen onbetwiste nummer 1 is dus ik moet het laten zien als ik de kans krijg.”

Het lijkt erop dat Verbruggen niet nog een keer getest zal worden voordat Koeman zijn eerste doelman voor het EK kiest. Kort voor het toernooi in Duitsland oefent Oranje nog tegen Canada (6 juni) en IJsland (10 juni), maar dan moet er al duidelijkheid zijn. "Ik denk dat ik die twee oefenwedstrijden al met mijn eerste EK-keeper wil starten", zei Koeman. "Dan ga ik geen keepers meer testen." Verbruggen: "Ik voel me in ieder geval klaar voor het EK. Als ik speel, dan zal ik met alle vertrouwen en trots in het doel staan."